Doorgaan naar artikel

TopCrop stemt watergift af op klimaat

Het is vaak lastig om te bepalen of een gewas genoeg water krijgt in overeenstemming met de verdamping. Met het programma TopCrop kan de plant zelf aangeven of de wateropname in balans is met de verdamping.

Als de waterbalans in de plant uit evenwicht is, kan het systeem een waarschuwing geven of een correctie te laten uitvoeren. Praktijkproeven laten zien dat hier kwaliteitsverbetering en een betere productie uit te halen zijn. Lees meer over de mogelijkheden in editie 7 van Groenten & Fruit in week 46. Hieronder een praktijkindruk van tomatenteeltbedrijf De Nieuwe Dijk in Brielle.

‘Ik wil de plant begrijpen’

Vleestomatenteler Pieter Van Dijk in Brielle heeft op een hectare van zijn bedrijf jarenlang proefgedraaid met een tijdelijke meetopstelling van TopCrop.  “Ik ben een control freak. Nu heb je een tool waarmee de plant zelf vertelt of hij goed staat. Ik wil de plant begrijpen. Dat kan nu. Met continu controle, dag en nacht, zeven dagen per week. Daar kan direct op gereageerd worden.  Dus niet alleen in een agenda opschrijven als er iets fout gaat, en daar het volgende jaar op aanpassen.” Hij vindt het ook belangrijk dat de meting stabiel en betrouwbaar is, zonder allerlei sensoren en klemmetjes op gewasdelen die de gewasgroei (en daarmee de meetuitkomsten) kunnen verstoren.

Eventueel benodigde klimaataanpassingen om de wateropname  weer in evenwicht te brengen met de verdamping worden in eerste instantie geregeld via de luchting, en daarna bijgeregeld met de verwarming. Met het direct ontvangen van een signaal als er sprake is van onbalans, wilde Van Dijk daar ook snel op kunnen reageren. Daarom heeft hij zijn verwarmingssysteem laten aanpassen, met een tweeweg kleppensysteem met injectie, dat veel sneller kan corrigeren dan met de in de tuinbouw gebruikelijke driewegkleppen. Ook een  aangepaste leidingvorm tussen pomp en kleppen draagt daar aan bij.

TopCrop maakt de stuurbaarheid gerichter. Enkele voorbeelden: “Een standaard pijp staat er bij ons niet meer in. We voeren alleen nog maar correcties uit. En normaal zette je al windinvloeden op de luchtregeling. Maar een noordwestenwind blijkt voor de plant bijvoorbeeld heel anders dan een zuidwestenwind bij dezelfde windsnelheid.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin