In de week van 22 augustus plantte Wim van den Eertwegh in het Limburgse Kessel zijn laatste Chinese kool van dit seizoen.
“Vanaf de laatste week van februari – toen we begonnen in de kas – zijn er ieder week zo’n 15.000 planten de grond in gegaan”, zegt Van den Eertwegh op 30 augustus. “De komende periode ligt de focus dus volledig op het oogsten. We gaan door tot de vorst invalt; meestal is dat medio november.”
Geen dipje veroorloven
De periode tussen half juli en medio augustus was volgens Van den Eertwegh behoorlijk uitdagend voor de gewasgroei. Door de hitte en de droogte groeide de Chinese kool minder goed weg dan normaal. “Dan begrijp je weer waarom ze in een land als Spanje geen bladgroenten telen”, zegt hij. “Omdat dit gewas maar zestig dagen groeit, luistert het ook heel nauw. Je kunt je geen dipje veroorloven en moet zorgen dat het gewas niet te veel en niet te weinig water krijgt. Bij temperaturen boven de dertig graden verdampt Chinese kool tussen de 6 en 10 millimeter per dag. Om die reden probeerden we ieder perceel twee keer per week te beregenen gedurende de warme periode.”
Er bovenop zitten
Desondanks haalde Van den Eertwegh, die sinds medio juni Emiko oogst en daarnaast een proef doet met het ras Trevor van Wing Seed, een kwart minder kilo’s in deze periode. Dat was vooral te wijten aan een lager stukgewicht. “Dat speelde niet alleen bij ons, maar ook bij collega-telers. De aanvoer van Chinese kool lag tussen medio juli en half augustus beduidend lager dan normaal. Desondanks hebben wij wel bijna iedere dag kunnen leveren. Vooral door er continu bovenop te zitten en goed te monitoren met behulp van ons weerstation. Kwam er een alarm, dan handelden we meteen.”
Sinds eind augustus is de situatie enigszins aan het stabiliseren. “De dagen worden korter, de nachten koeler en de instraling van de zon is minder sterk. Hierdoor wordt het allemaal net wat minder kritisch. De lastigste periode is nu wel achter de rug. Tenminste, daar ga ik vanuit.”
Virusproblemen
Naast de droogte en de hitte speelde ook het Turnip mozaïekvirus het gewas de afgelopen periode parten. “De problemen waren niet zo extreem als twee jaar geleden, maar in die warme periode is er toch wat virus in het gewas geslopen. Waarschijnlijk brengen vliegende insecten dit over vanuit Brassica’s in akkerranden. En je kunt er als teler niks tegen doen. Door het virus konden we bij sommige plantingen minder stuks oogsten.”
Goede prijzen
De prijzen van de Chinese kool waren volgens Van den Eertwegh de afgelopen periode ‘gewoon goed’. “Maar dat kwam vooral doordat er minder werd aangevoerd”, zegt de Limburger, die zijn product levert aan ZON fruit & vegetables. “Maar doordat we minder konden oogsten, konden we ook minder profiteren van deze goede prijzen. Desondanks mogen we per saldo niet klagen. Alhoewel de hogere kosten op alle fronten het rendement wel drukken.”
4.000 liter brandstof per week
Van den Eertwegh hoopt vooral dat hij de komende periode iets minder hoeft te beregenen. Hij is al maandenlang 24/7 aan het watergeven met zes installaties. “Hierdoor gaat er wekelijks zo’n 4.000 liter brandstof doorheen. Dat begint wel vervelend te worden, het mag een keer afgelopen zijn.”
Hij hoopt sowieso snel weer een keer een ‘normaal’ groeiseizoen te mogen meemaken. “Het wordt allemaal steeds extremer. 2018, 2019 en 2020 waren kurkdroog, vorig jaar was een catastrofe door het hoge water en dit jaar was opnieuw extreem droog en warm. Het is niet te hopen dat dit het nieuwe normaal wordt. Je kunt een periode vechten tegen de natuur, maar op een bepaald moment ben je moegestreden. Dan is het niet leuk meer.”
Auteur: Ank van Lier