“Warme weer maakt vorstschade duidelijk”
Het warme weer van vorige week brengt duidelijkheid over de schade die de wintervorst van februari heeft aangericht in het jonge perenperceel van Bastiaan de Jong uit Tienhoven. “De bomen hebben het zwaar bij deze warmte. Maar als ze dit doorstaan, is dat meteen een teken dat de hout- en bastvaten weer goed functioneren. Tot nu toe heb ik 15% van de bomen eruit getrokken vanwege de vorstschade. Maar ondanks het warme weer staan de overgebleven bomen er goed bij.”
“Ik verwacht dat de uitval dan ook niet verder zal oplopen en houd moed op een redelijke afloop van de vorstschade. Gelukkig heb ik ook nog vervangende bomen kunnen vinden, die we volgende week gaan planten. Dat kan nog net en daarvoor is de hogere bodemtemperatuur juist een voordeel. Achteraf gezien hebben de bomen bij het koelere weer in april zich beter kunnen herstellen. En deze warmte maakt op tijd het verschil om nog dit seizoen bomen te kunnen inboeten.”
“Door het warme zet de groei ook sterk door. We hebben dit jaar een tweede bespuiting met Regalis gezet om de groei te remmen. De eerste keer hebben we deze groeiregulator net als vorig jaar kort na de bloei toegepast om de zetting te stimuleren. Aan de oudere Conference is de zetting goed geweest. De weinige knoppen die we hadden, zijn goed gezet. Daardoor verwachten we over het algemeen een goede oogst. Alleen waar erg weinig knoppen zaten, valt de productie niet mee. Maar dat was van te voren bekend.”
Nu het ook droger is, hanteer ik een iets langere interval bij de schurftbestrijding. Tijdens het primaire schurftseizoen heb ik een intensief preventief schema toegepast. Dat is me goed bevallen; het geeft rust en is goed in te plannen in de onkruidbestrijding voor anderen, mijn nevenwerk. Met de perenbladblo is het nog heel erg rustig, hoewel we dit voorjaar nog geen bespuiting hiertegen hebben uitgevoerd. Je ziet hier en daar een springertje en je vindt een enkel eitje, maar nog geen larven van betekenis.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen