Doorgaan naar artikel

Vleermuizen mogelijk wapen tegen koolmot

Kunnen vleermuizen helpen om koolmotten te bestrijden? CLM Onderzoek en Advies en de Zoogdiervereniging vermoeden van wel. Samen met vier Brabantse kooltelers startten de twee partijen in augustus een demonstratieproef.

De vier kooltelers proberen ervoor te zorgen dat de vleermuizen tijdens het koolmotseizoen van 2023 in de buurt van de koolpercelen verblijven. Daarvoor worden vleermuisverblijfplaatsen geplaatst bij de koolpercelen. De eerste vleermuisverblijfplaatsen zijn al geplaatst, meldt CLM.

Monitoring vleermuizen

Uit monitoring moet blijken of de vleermuizen bij of in de buurt van het koolperceel verblijven. Zo ja, dan wordt met behulp van vleermuiskeutels bekeken of deze vleermuizen ook daadwerkelijk koolmotten hebben gegeten. De proef loopt tot december 2023 en wordt gefinancierd door de Subsidieregeling Landbouw Innovatie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en Project Schoon Water Brabant, de kooltelers en CLM Onderzoek en Advies.

Grote productieverliezen

Er zijn productieverliezen door koolmot vastgesteld van 25% (bloemkool) tot wel 91,2% (bewaarkolen). Op dit moment worden de rupsen van de koolmot vaak met insecticiden bestreden. De inzet van natuurlijke vijanden/vrienden van de koolmot kan bijdragen aan een vermindering van het insecticidengebruik. Op basis van literatuur en praktijkkennis schatten CLM en de Zoogdiervereniging in dat vleermuizen een goede bijdrage kunnen leveren aan het beheersen van koolmotplagen.

Voorkomen ei-afzetting

De koolmot paart in de nacht. De vleermuis jaagt in de nacht en kan zo mogelijk voorkomen dat de koolmot haar eieren afzet op de koolplant. Als er geen eieren worden afgezet, komen er ook geen rupsen op de plant en wordt schade voorkomen, is de gedachtegang achter de demonstratieproef.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin