‘We hebben wat lichter geoogst dan gebruikelijk’
“In de afgelopen weken groeiden de gewassen vrij vlot, maar de laatste dagen is dat weer een stuk minder geworden”, aldus Arjan en Gert van Vugt in Achthuizen. “Wel groeit het vlotter dan een week of vier geleden.” Desalniettemin startte de oogst van diverse bladgewassen die onder vliesdoek zaten min of meer normaal rond half mei. Ze telen lollo rossa van het ras Bastille RZ, lollo bionda (Linaro RZ en op proef Bartimer van Nunhems) en rode eikenbladsla (Rouxaï RZ) in perspotten. Verder babyleaf, rucola en red chard (rode bietenblad) als zaaigewassen. De teelten die niet onder doek hebben gezeten liepen wat meer vertraging op, waardoor er op een gegeven moment een gat viel in het oogstschema. “Daardoor hebben we toen niet continu kunnen leveren, maar dat is inmiddels weer achter de rug.” Ook werd noodgedwongen wat lichter geoogst dan te doen gebruikelijk. “Dat heeft verder niet tot problemen geleid. Bij afnemers die per kilo betalen, moeten er dan gewoon wat meer in een kist.”
Bijsturen om de kroppen wat zwaarder te krijgen, deden de broers niet. “Dat had in dat stadium niet zoveel zin meer en was praktisch gezien ook niet meer uitvoerbaar met onze rijenbemester.”
Gewasbescherming op een rijtje
Van problemen met schot hebben de gewassen geen last gehad. “Dit voorjaar was het inderdaad koud en ook vrij donker weer, maar schot zie je toch meer onder de omstandigheden in het najaar in combinatie met de afnemende lichtintensiteit.” Sclerotinia zorgde incidenteel en pleksgewijs voor wat aantasting. “Soms ben je dan een plant helemaal kwijt, maar soms betekent het ook alleen maar een blaadje extra eraf halen. Al met al was dat allemaal wel te overzien.”
Het zaad is gecoat met Cruiser en aanvullend wordt nog een gewasbehandeling tegen bladluizen uitgevoerd met het middel Plenum. Ook spuiten ze inmiddels preventief tegen valse meeldauw met Proplant. De onkruidbestrijding met het herbicide Kerb pakte dit jaar prima uit, behalve dan tegen kruiskruid. “Kerb doet tegen dat onkruid nagenoeg niets en als je er niet op tijd bij bent, verspreidt dit onkruid zich massaal en vliegensvlug. We missen in deze gewassen dus een goed middel tegen dat onkruid, maar het is een composiet, net zoals de bladgewassen dat zijn. Dat maakt het dus extra lastig.”
Afzet naar wens
Naast het dipje in de aanvoer verloopt de afzet naar wens. “Onze afzet verloopt voornamelijk op basis van contracten en dat verloopt verder naar tevredenheid. Bij een paar losse afnemers werken we met dagprijzen en die zijn momenteel redelijk tot goed.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen