Doorgaan naar artikel

Hoogweg kan verder met nieuwe aardwarmteputten

Hoogweg Aardwarmte in Luttelgeest mag twee nieuwe aardwarmte productieputten in gebruik nemen, oordeelt de Raad van State.

Daarmee is voorlopig een einde gekomen aan de situatie dat het paprikabedrijf zonder juiste vergunningen moest produceren. Die situatie was ontstaan nadat een lagere rechtbank in mei de omgevingsvergunning vernietigde. Hoogweg (160 hectare paprika) ligt al jaren onder vuur van de naburige provincie Overijssel die vindt dat omgevingsvergunningen voor aardwarmte-installaties te makkelijk worden gegeven. Volgens Overijssel wordt bij vergunningverlening alleen gekeken naar de mijnbouwactiviteiten los van het glastuinbouwbedrijf, terwijl voor een juiste afweging beide zaken gezamenlijk moeten worden bekeken. De lagere rechtbank van Overijssel volgde in mei die lijn van de provincie Overijssel en vernietigde de vergunningen voor oude en nieuwe installaties.

Natura2000-gebied De Weerribben

Of bij een nieuwe berekening van de stikstofuitstoot van kassen en aardwarmte-installaties nog steeds de grenswaarde niet wordt overschreden voor het Natura2000-gebied De Weerribben is nog niet duidelijk. Is dat wel hoger dan moet Hoogweg een vergunning binnen de Wet natuurbescherming aanvragen. Overigens was in 2018 Overijssel ook bevreesd dat het affakkelen van meegewonnen gas tot een flinke depositie leidt, maar in de jongste plannen van Hoogweg wordt het gas in een ketel gestookt en gebruikt.

Nieuwe putten in gebruik

In oktober wil Hoogweg twee nieuwe productieputten in gebruik nemen. Eind vorig jaar is gestart met de uitbreiding van de aardwarmte installatie. Hoogweg heeft 5 putten geboord: 2 productieputten en 3 injectieputten. Hoogweg kon de uitslag van de puttesten niet toelichten, maar gezien de inzet van de rechtszaak krijgen deze een rol in het bedrijf.

Hoogweg Aardwarmte zou op papier in problemen kunnen komen bij de verdere rechtszaak. Als het bedrijf bij het stopzetten van de warmtewinning moet overschakelen op gas, komt het bedrijf in problemen. Dat zou gezien de sterk gestegen gasprijs enorme economische gevolgen hebben. Ook zou de stikstofuitstoot verder stijgen voor het beschermde natuurgebied. De belangen voor Hoogweg zijn groot, oordeelt de Raad van State, waardoor deze met een voorlopige voorziening komt. Met de uitspraak blijft de omgevingsvergunning gehandhaafd tot behandeling van het hoger beroep van Hoogweg.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin