Circa zestig Nederlandse bedrijven zijn toeleverancier van de Chinese tuinbouw. Zij willen dat de overheid handelsrelaties onderhoudt.
Dat blijkt uit een rondetafeloverleg over de vriendschapsrelatie die Zuid-Holland met Chinese overheden onderhoudt. De provincie wil haar relatie met China heroverwegen om niet voorbij te gaan aan mensenrechtenschendingen. Uit het gespreksverslag blijkt goed hoe toonaangevende partijen opereren in China. Zo is Dutch Greenhouse Delta (DGD) het platform voor de bedrijven die in China werken. DGD wordt ondersteund door de Nederlandse overheid. Zo worden 50% van de kosten voor promotie in China door het Rijk gedragen.
Vraag naar kennis in de hightech
Er blijkt nog een grote vraag naar specifieke kennis in de hightech. Er is een grote druk van de Chinese overheid om steeds meer zelf te gaan doen. Dat noopt ondernemers meer te gaan samenwerken met zowel andere Nederlandse ondernemers als met lokale partijen, stelt DGD, die het aantal Nederlandse bedrijven in China op vijftig tot zestig schat. DGD is aanwezig op beurzen en evenementen. Ook worden er seminars georganiseerd. Promotie wordt ook gedaan via de app WeChat.
Positie innemen
Hoogendoorn Growth Management heeft een vestiging in China. De automatiseerder signaleert dat Chinese kassenbouwers een eigen positie innemen na jaren van bouw door buitenlandse consortia. Er is nu sprake van een verschuiving van het verkopen van onderdelen of producten naar het verkopen van een oplossing. Investeerders kopen kassencomplexen van 10 of 20 hectare, al lijkt daar wat de klad in te zitten en richten vastgoedbedrijven zich meer op kantoren.
Ontwikkelplan
Kassenbouwer Debets Schalke heeft in de jaren 90 als eerste Nederlands bedrijf veel kassen gebouwd. Toen is het vijftien jaar een beetje stil geweest, maar de laatste vijf jaar is er weer een grote vraag vanuit de Chinese overheid ontstaan naar Nederlandse kassen om op een duurzame manier gezonde voeding te telen voor de lokale bevolking. Debets levert materialen die in China moeilijk of helemaal niet te krijgen zijn. China is zo groot en heeft zo’n grote markt dat het voor het bedrijf een interessante markt blijft.
De steun van overheden is daarbij cruciaal, omdat bij elke transactie wel een lokale Chinese overheid betrokken is. Debets Schalke werkt samen met andere Nederlandse bedrijven om het juiste netwerk te onderhouden in China.
Concurrentiegevoelige technieken
Wageningen UR doet graag mee aan de handelsmissie vanuit de provincie. Die geven goede resultaten. De banden met China zijn stevig. Er lopen twee grote programma’s met de China Agricultural University. Er studeren 700 Chinezen aan de Wageningen Universiteit. Er is ook veel contact met de lokale overheden, instellingen en het bedrijfsleven.
Waar in andere technieksectoren speciale protocollen gelden om concurrentiegevoelige technieken te beschermen, speelt dat minder in land- en tuinbouw, stelt de universiteit.