De planting van de tweede komkommerteelt bij Corné Stouten in Oosterland (Zeeland), half juli, kwam aardig uit.
Stouten: “We hebben net voor dat hele extreem warme weer geplant.” Ook tijdens de hitte hield het gewas zich goed. “Dat heeft toch 40 graden over zich heen gehad in de kas. Maar we hebben daar niets negatiefs van gezien. Geen brandkoppen, en praktisch geen Pythium. We hebben allemaal het virusresistente ras Dee Viate staan. Die liet een taai gewas zien, met sterke wortels.”
Stam schuin aangebonden
Volgens de rasbeschrijving zou Dee Viate heel erg open moeten blijven en generatief reageren. “Maar hij staat superkrachtig. Hij groeit hard. We hebben zelfs de stam nog iets schuin aangebonden, zodat we op een hogere plantbelasting uitkomen van 15 stammers. We hebben er slechts één vruchtje tussenuit gedund. Hij brengt ze allemaal.” Er hangen begin week 33 nog drie tot vier vruchten aan de stam.
Overgang naar rank
Het is even afwachten hoe de overgang naar de rank zal gaan verlopen, na die forse stambelasting. “Maar de eerste vruchtjes op de ranken zijn ook alweer mooie sigaren. Dus ik ben daar niet ongerust over. Al zijn er altijd wel planten waar even een gaatje ontstaat, bijvoorbeeld omdat ze de eerste twee vruchten meenemen en er dan eentje tussenuit gooien.”
Temperatuurpiek afvlakken
Omdat het alleen maar warm is geweest, verandert er weinig aan de temperatuurinstellingen. In de nacht wordt 15 graden aangehouden, overdag staat die ingesteld op 18 graden. “Daarboven lucht ik vrij vlug.” Het schermdoek gaat elke dag dicht tegen felle instraling, al om 9.00 uur of 9.30 uur. Het blijft gesloten tot 18.00 uur, om de temperatuurpiek af te vlakken.
Geen loeiende ketel meer
Er wordt praktisch nog niet gestookt. Stouten probeert uit wat er aan gasbesparing mogelijk is. “Alleen ’s morgens een klein buisje van 35 graden op vocht, ook om nog wat CO2 te kunnen doseren. Maar we geven veel minder CO2 dan andere jaren. We hebben eerder ook wel warme jaren gehad. Maar dan stond de ketel altijd te loeien.” Stouten staat er versteld van dat de productie niet lijdt onder de alternatieve teeltstrategie die wordt ingegeven door de hoge energieprijzen. Zo valt er teelttechnisch te leren uit de omstandigheden. Sommige collega’s beginnen zelfs in de nacht al weer wat schermen omdat ze heel zuinig willen zijn. “Maar dat doe ik nog niet.”
EC iets verhoogd
Bij de watergift worden vanaf 8.00 uur 0f 9.00 uur beurten van 100 cc gegeven bij elke 30 joules. ’s Middags worden de beurten met 85 cc iets kleiner. In de nacht volgen nog drie beurten. “Nu de stam leeg raakt, zal dat wel minder gaan worden. Dan moet je oppassen.” De EC was daarbij best laag. Er werd lange tijd 2,8 tot 2,9 meegedruppeld. “Maar nu zijn we weer naar 3,3 EC gegaan.”
Rustig met ziekten en plagen
Met ziekten en plagen is het heel erg rustig. Er is een keer Verimark ingezet en Tepekki tegen luis. “We hebben vijf planten met het CABY-virus gezien, maar het breidt niet uit.” Met een ras dat resistent is tegen komkommerbontvirus, gooit hij er slechts een enkele plant tussenuit ‘die er niet helemaal jofel uitziet’. Bij een paar planten met de vatbare Proloog die ertussen stonden, was na tien dagen al weer duidelijk aantasting te zien.
Ziektedruk in eerste teelt
Hoewel dezelfde stuks-productie werd gehaald als vorig jaar, verliep de afgelopen lange eerste teelt moeizaam. Het gewas kreeg al vrij vroeg last van virus. Op zo’n 1.000 vierkante meter, waar de aantasting ontstond, gaf dat ontzettend veel schade. Verlies door virusplanten die verder her en der in de kas opdoken viel mee. Door goed groei te houden, vingen naastgelegen nog gezonde planten dat grotendeels op.
Botrytis zorgde ook voor behoorlijk plantuitval. Onder andere via de watergeefstrategie werd geprobeerd schade te beperken. “Je wilt spaarzamer water geven, om worteldruk te voorkomen. Maar je moet wel voldoende beurten blijven aanbieden. Want de plant gaat toch zoeken. Als je nog slechts in één nachtbeurt wat zou geven, dan gaat de plant al dat water ineens oppompen, en krijg je toch nog meer Botrytis.”
Auteur: Peter Visser