Warmteprojecten in de glastuinbouw en robotisering krijgen toch een miljoenensteun, maar wel onder scherpere voorwaarden.
Het Nationaal Groeifonds moet economische groei op langere termijn genereren. Daarom is het gericht op innovatieve technieken. Robotisering in oogst en verwerking, maar ook warmtenetwerken zijn daarbij belangrijke thema’s voor de tuinbouw.
Beide thema’s zitten in twee voorgedragen programma’s voor financiering opgenomen, maar de goedkeuring was nog niet definitief. Zo was er kritiek op hoe innovatief oogstrobots nog werkelijk zijn. Heeft de markt deze rol niet al overgenomen? Uit het Advies van de Adviescommissie Nationaal Groeifonds valt op te maken dat de steun voor deze belangrijke tuinbouwthema’s er wel komt, maar tegen strengere voorwaarden.
Innovatief pakstation Fruitmasters
Zo is het programma NXTGEN HIGH TECH van een consortium bedrijven uit bedrijfsleven en wetenschap. Ook FruitMasters en ontwikkelaars van oogstrobots zijn onderdeel van het consortium. FruitMasters hoopt zo een innovatief pakstation te bouwen met gefinancieerde kennis en innovaties.
Voor dit zeer brede programma dat vooral buiten agrifood wordt uitgevoerd, adviseert de commissie € 450 miljoen toe te kennen. Dat is 29% minder dan de beoogde financiering, waardoor een aantal projecten niet door kan gaan. De bedrijven in het consortium gaan de ideeën verder uitwerken en alleen de sterkste krijgen financiering. De plannen kunnen dus in ieder geval voorlopig doorgaan, blijkt uit het advies.
Warmtenetwerken tuinbouw
Ook het programma WARMTE NU! is belangrijk voor de tuinbouw, omdat een aantal warmtenetwerken in de glastuinbouw ervoor in aanmerking komt. De gevraagde € 200 miljoen kan toegekend worden nu het aantal deelprojecten is verlaagd. Of en hoeveel tuinbouwprojecten daardoor buiten het programma blijven, is niet duidelijk. Het programma moet leiden tot kennis en ervaring die uitrol van warmtenetwerken in de toekomst makkelijker kan maken.
Vanaf 2023 komt namelijk een ander subsidie-instrument in werking, waardoor vanuit het Klimaatfonds geld vrijkomt voor uitrol van warmtenetwerken.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/