Voor telers in glasgebied Grootslag is de capaciteit van het CO2-net uitgebreid.
Dat blijkt uit meldingen in het gemeenteblad van Medemblik. Er is een tijdelijke uitbreiding van collectieve CO2-opslag gerealiseerd. Het gaat in eerste instantie om een vergunning voor 4 jaar.
Andijk
In de Noord-Hollandse plaats Andijk heeft het private nutsbedrijf ECW Energy uit Middenmeer de laatste jaren alternatieve warmteproductie flink uitgebreid. Voor de aangesloten glastuinbouwbedrijven is dat een aanzienlijke verduurzaming. In Andijk liggen twee doubletten aardwarmte, een warmtenet en een CO2-net. ”Die laatste exploiteren we samen met OCAP. Zij vullen ook de tanks. Daar stonden twee voedende tanks op en dat zijn er nu drie. Dit om meer CO2 te kunnen leveren en daarmee minder afhankelijk van gas te zijn”, zegt directeur Robert Kielstra van ECW Energy.
In Andijk is een bio-energiecentrale van de firma Host aangesloten op het netwerk van ECW. Zij maken naast warmte ook stroom. Deze elektriciteit gaat rechtstreeks naar de aardwarmte-centrale van ECW en levert stroom voor de pompen. Zowel ECW als Host maakt geen melding van CO2-levering uit de biomassacentrale aan de tuinders.
Meerdere bronnen Middenmeer
De exploitatie van het CO2-net in Andijk is daamee anders opgezet dan het netwerk in Middenmeer. Daar staan twee hele grote tanks en verdampers. Kielstra: “Dat net exploiteren we geheel zelf en daar hebben we de mogelijkheid van meerdere leveranciers in te kopen. Wie nog CO2 heeft en wil leveren kan zich bij ons melden.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/