Groene CO2 is interessant voor een verwachte stijgende vraag naar biologische glastuinbouw en een tekort aan CO2 bij andere duurzame energietechnieken zoals aard- of zonnewarmte.
Jaarlijks is voor de glastuinbouw in Nederland een potentieel van 1,5 Mton groene CO2 uit biomassa beschikbaar. Deze hoeveelheid komt overeen met de CO2 uit ongeveer 200 biogasinstallaties en 60 grote of 300 kleine houtgestookte ketels. Dit blijkt uit de Quickscan ‘CO2 uit biomassa’ die EnergyMatters in opdracht van PT en EL&I vanuit Kas als Energiebron heeft uitgevoerd.
Hoewel er bij winning uit biomassa meer CO2 vrijkomt dan bij aardgasstook, komt het tot op heden moeizaam van de grond. Behalve de zuiverheid van de CO2 speelt de benodigde schaalgrootte in relatie tot de prijs en de technische en logistieke inpasbaarheid een rol. Voor elke optie geldt dat gewasschade te allen tijde moet worden voorkomen.
Rookgassen
Op de rookgassen van houtstook vindt gaswassing plaats. De rookgassen worden ontdaan van stof, gekoeld en in een kolom in contact gebracht met een absorptievloeistof. Deze vloeistof bindt de CO2 en is op te slaan. De rest van het rookgassen verlaat de installatie. Wanneer de CO2 nodig is, wordt de absorptievloeistof via een warmtebron opgewarmd naar 120 graden, waarbij de CO2 in de regeneratietoren weer vrijkomt. Een deel van de gebruikte warmte is als warm water (70-90 graden) terug te winnen voor kasverwarming. In het hele proces is er geen direct contact tussen de rookgassen en de kas. De absorptietechniek vergt, naast een grote investering, wel extra warmte om de CO2 uit de absorptievloeistof te verdampen.
Biogas
Bij CO2-winning uit de rookgassen van een biogas-wkk zijn, net als bij een aardgasgestookte wkk-installatie, bestaande rookgasreinigingstechnieken te gebruiken. Voordat het biogas de wkk ingaat wordt het biogas ontdaan van zwavelverbindingen. De CO2-win-techniek berust op een nageschakelde gasdroger en een actief koolfilter, die voor de biogas-wkk is geplaatst. Voor de rookgasreiniging, vooral van etheen, zijn na de gasmotor een deNOx-systeem en een OxyCat nodig.
Groen gas
Ecofuels in Well (Limburg), een initiatief van Laarakker Groenteverwerking en Delta Milieu Compost & Biomassa, produceert vanaf 2006 biogas uit groenteafval. Na ontzwaveling van het biogas wekt een WKK-installatie van 2,4 MWe er groene stroom mee op. Door uitbreiding van de vergisting, naar 120.000 ton groenteafval per jaar, wordt sinds vorig jaar een deel van het biogas opgewaardeerd naar groengas dat voldoet aan aardgaskwaliteit.
Bron: Groenten & Fruit