Doorgaan naar artikel

‘Bataatgewas staat mooi zuiver’

Pieter Verschure in Aarle-Rixtel verkocht in juni de laatste bataat uit de bewaring. Dat was ruim een maand later dan verwacht.

“Afnemers riepen het product later af dan gepland”, zegt Verschure. “Hoewel sommige zoete aardappelen dus negen maanden in de bewaring lagen, was de kwaliteit tot op het laatst goed. Dat was enkele jaren geleden wel anders; toen hadden we in de bewaring regelmatig last van rot. Inmiddels hebben we wat dit betreft veel bijgeleerd. Zo is een gelijkmatig klimaat in de bewaarcellen cruciaal en mag de RV niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Ook is een regelmatige watergift tijdens de groei belangrijk. Dan groeit het gewas geleidelijker en is het beter te bewaren.”

De Brabander was wel fors meer kwijt aan energiekosten voor bewaring dan hij vooraf had ingeschat. “Door de hogere energieprijzen, heb ik enkele duizenden euro’s extra betaald. Dat zet het rendement wel onder druk; de prijzen waren namelijk al op voorhand vastgelegd. Hopelijk kunnen we voor volgend jaar een betere prijs bedingen, want anders wordt het lastig rond te rekenen.”

Drogestofgehalte

Inmiddels zitten alle planten voor de nieuwe oogst in de grond: het plantseizoen liep bij Verschure van begin mei tot medio juni. “Een deel van mijn stekken kwam uit Portugal en daarbij liep de levering niet erg soepel. Dat was verre van ideaal. Hoe later je plant, hoe minder kilo’s je doorgaans oogst.”

Bataat is warmteminnend, maar te droge grond geeft erg lange knollen

Bij het maken van de ruggen bemestte de teler met Fytostar. “Dit is een dure fosfaatmeststof, maar het voordeel is dat je deze precies op de juiste plek kunt brengen, in de ruggen. Onlangs hebben we bladmonsters genomen en op basis daarvan gaan we binnenkort bijbemesten met onder meer spoorelementen. Op die manier willen we het drogestofgehalte verder verhogen; veel afnemers eisen dat dit minimaal 19% bedraagt. Dat is niet bij alle rassen even makkelijk te halen.”

Groeispurt

De teler is tevreden over de huidige stand van het gewas. De warmte van de afgelopen tijd zorgde voor een behoorlijke groeispurt. “De vroegste bataten krijgen inmiddels al flink volume. Zoals het er nu uitziet, kunnen we eind september starten met oogsten”, zegt hij op 2 augustus.

Verschure moest zijn bataat de afgelopen weken wel regelmatig beregenen. “Het is weliswaar een warmteminnend gewas, dat best hoge temperaturen kan hebben, maar bij té droge grond worden de knollen erg langgerekt.”

Lage ziektedruk

Ook onkruidbestrijding is een continu aandachtspunt. Na het planten spoot de teler volvelds Buzzin, Grounded en Centium. “Vervolgens heb ik nog een keer glyfosaat en mineralenolie nagespoten met een eigengemaakte rijenspuit zonder spuitkappen. Daarna hebben we de percelen twee keer handmatig doorgelopen, om opkomende onkruiden te verwijderen. Nu staat het gewas mooi zuiver. En ook de ziektedruk is laag. Met luizen hebben we nagenoeg niets te stellen en met de inzet van roofmijten kan ik spint prima onder de duim houden.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin