Doorgaan naar artikel

‘Glas halfleeg’ bij visies perenmarkt

De internationale perenmarkt floreert niet. Toch is het perspectief voor Nederlandse perentelers daarmee niet per se negatief. Denk maar aan de groeiende vraag naar nieuwe rassen.

Hoe staat de perenmarkt ervoor? Na het bestuderen van informatie van de Rabobank en het Duitse marktonderzoeksbureau AMI, is het zeker niet alleen negatief.

Het gaat er bij deze cijfers om dieper in te zoomen, bijvoorbeeld op die voor consumptie van peren in Nederland. In een tabel van AMI voor de periodes 2016 tot en met 2020 daalt de consumptie peren 3,4%. Een andere grafiek van AMI laat groei zien in 2021. De consumptie in Nederland lag dat jaar op 44.000 ton (was 41.000 ton in 2020).

Andere cijfers van IRI wijzen erop dat de fruitomzet dit jaar duidelijk achterblijft in Nederlandse winkels. Maakt de inflatie klanten terughoudend voor het hogere segment fruit, of ook voor het basispakket zoals peren? Het is niet duidelijk. Hier moeten cijfers ook niet los gezien worden van corona-effecten en normale prijsbewegingen.

Roze bril

Je hoeft niet een roze bril op te zetten om ook de pluspunten te zoeken. Zo steeg de consumptie in het Verenigd Koninkrijk in 2021. In Duitsland krimpt de consumptie misschien, maar ook hier past een kanttekening. Nederland heeft marktaandeel van Italië overgenomen. De Nederlandse Conference heeft ook een veel aantrekkelijkere prijsstelling dan de Italiaanse Abate Fetel. Zo bezien is hier een stevige positie op de Duitse markt verkregen.

Waar de coronajaren 2020 en 2021 de Duitse perenconsumptie goed stimuleerden, blijven ook dit jaar de verkopen bij de oosterburen achter. Ook hier de kanttekening: Conference heeft daar het één na beste afzetjaar achter de rug, ondanks de hogere prijzen, blijkt uit gegevens van AMI.

Nieuwe ontwikkelingen

Europa zag tot dit jaar de import van peren dalen, zeker uit landen als Zuid-Afrika en Argentinië. Deze landen beleveren ook Rusland en zullen door de oorlog ook een tik krijgen, verwacht de Rabobank. Of de handelsstroom zich verlegt naar de EU komt nog niet in de cijfers terug. Wel komt Turkije nadrukkelijk op de importstatistieken voor om gaten op te vullen in de EU.

Aan de productiekant komt Portugal in beeld. Het land is duidelijk in het spoor gekomen van Spanje. Dat land is na Italië, België en Nederland het vierde productieland voor peren. Of nieuwe productie in Oost-Europa komende jaren de markt nog zal veranderen, wordt niet duidelijk uit de studies van Rabobank en AMI.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin