Het voorjaar met extreme weersomstandigheden heeft ervoor gezorgd dat met name de dit jaar aangelegde percelen met vroege aspergerassen er tot op heden niet florissant bijstaan. Het is afwachten hoe ze zich in het nog resterende groeiseizoen zullen ontwikkelen.
Er liggen diverse oorzaken ten grondslag aan de matige ontwikkeling van de in 2012 aangelegde vroege rassen, stelde adviseur Hub Rooijakkers van Aceera vorige week op een door hen georganiseerde bijeenkomst bij Erwin Tillemans in Beringe.
De eerste twee weken van januari waren vrij warm, waardoor de planten op het plantenveld al actief zijn geworden. Daarna volgde een vorstperiode met temperaturen tot -20 graden Celsius. De eerder reeds aangelegde knoppen zijn daardoor mogelijk gesneuveld. In maart zijn de vroege rassen geplant en die hebben daarna hoofdzakelijk koude voor de kiezen gekregen waardoor ze niet echt actief zijn geworden. Bovendien is het na het planten op sommige percelen aan de droge kant geweest, wat de aanslag ook niet bevorderd heeft.
Rooijakkers illustreerde dit op een perceel Gijnlim dat op 20 maart werd geplant. Bij het uitgraven van enkele planten bleek duidelijk dat die nog nauwelijks haarwortels hadden gevormd en eigenlijk min of meer nog aan het groeiseizoen moeten beginnen. In ieder geval is sprake van een groeiachterstand van een maand.
Om maatregelen te treffen zoals tussenplanten of zelfs volgend jaar eenmalig vroeg oogsten met minitunnels en daarna rooien en opnieuw planten; daarvoor vond Rooijakkers het nog te vroeg om die conclusie nu al te trekken. Bovendien kleven aan alle opties – ook het perceel zo laten en eventueel het eerste jaar niet oogsten – altijd voor- en nadelen, dus zal er per perceel een afweging gemaakt moeten worden over hoe te handelen.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur en foto: Stan Verstegen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt