‘We laten nu wat meer blad staan om extra verdampingscapaciteit te hebben in de zomer.’
“Die warme week van eind mei heeft een enorme boost gegeven aan de groei in de kop en het vruchtgewicht is flink toegenomen”, zegt Cees Oosterlaan in Berkel en Rodenrijs. Het gewas (ras Arvento, plantdatum 28 december) had ook hard licht nodig door de top in de plantbelasting. “We zaten in april en mei steeds op een vruchtgewicht van maar 85 gram. Dat is nu 95 gram geworden” De plantbelasting is nu 170 vruchten per vierkante meter en daalt al weer omdat in week 21 is begonnen met plukken van de extra stengel die in week 10 is aangehouden. “Elf weken is toch behoorlijk lang. Door die traagheid en het lage vruchtgewicht lopen we in productie twee kilo per vierkante meter achter op vorig jaar. Toen hadden we juist een heel mooi voorjaar.”
Instellingen aangepast
De overgang naar het extreeem koude weer heeft zijn invloed op de klimaatinstellingen niet gemist. “Met zo’n zwaar belast gewas moet je toch voorzichtig zijn.” De etmaaltemperatuur stond in week 22 ingesteld op 18 graden met een voornacht van 15 graden (vanaf 19.45 uur) en een nanacht van 17 graden (vanaf 22.45 uur). Vanaf 3.30 uur komt daar 0,5 graden bij en vanaf 10.30 uur opnieuw. Door de lichtverhoging op de ventilatie kon het overdag 23 tot 24 graden worden.
Ook de watergift is drastisch veranderd. “We druppelen tussen 9.30 en 17.45 uur, geven geen avondbeurten meer en hebben de druppel-ec weer verhoogd van 2,8 naar 3,2.” Zijn eigen waterbassin is weer aardig gevuld. “Het was helemaal leeg. Maar omdat we het water van de buren kunnen gebruiken hebben we nooit een tekort.”
Flesje met krijt en trosstelen knippen
Met dit gewas durft Oosterlaan de zomer wel in te gaan. “Het staat op de eindafstand van 37 centimeter maar is nog behoorlijk stevig. We laten nu wel wat meer blad staan om extra verdampingscapaciteit te krijgen. We streven naar 17 bladeren, terwijl het er maar 13 waren. Door de bladpuntjes hebben we ze extra snel verwijderd.” Sinds het mooie weer zijn er geen bladrandjes meer bijgekomen en Botrytis is op een laag niveau. “We behandelen hier en daar een plekje tijdens andere werkzaamheden. Iedere plukker heeft een mesje en een flesje met krijt op zijn kar.”
Oosterlaan is nu ook begonnen met het verwijderen van de lege trosstelen als er wat tijd over is. Tot half juli wil hij er minstens 12 per plant afknippen, om de 3 weken 3 trossen, samen met het onderdieven. “We telen hier niet op goten dus komen de stengels in het najaar op de grond te liggen. De trospunten zijn dan extra gevoelig voor Botrytis waarna ze de stengelbundels kunnen aansteken. We knippen de trosstelen nu voor het derde jaar. De geïnvesteerde arbeid komt er zeker uit door minder Botrytis.”
Rustige gewasbescherming
In de gewasbescherming is het sowieso rustig. “We zien al maanden een beetje wittevlieg maar de sluipwespen houden het op een laag niveau. We zetten nog steeds iedere twee weken Encarisia uit, vanaf nu in een mix met Erethmocerus.” Rupsen en spint heeft hij nog niet gevonden en de mineervlieg wordt geparasiteerd door natuurlijke vijanden van buiten. Ook meeldauw is geen probleem. “Arvento is meeldauwtolerant dus ik hoef er niets tegen te doen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp