“Het nieuwe paprikaras 35-BR1405 RZ doet het goed. Het is vrij generatief, zet makkelijk en kleurt heel snel. Ook als we ze bont oogsten, zijn ze de volgend dag rood”, zegt Marcel de Koning uit Nootdorp.
“De paprika’s zijn grof met een vruchtgewicht rond de 200 gram. De kwaliteit van de rode paprika’s is goed. Het hele jaar hebben nog geen half procent binnenland.” Het toppen kost niet meer werk dan normaal. De plantbelasting blijft boven de 40. “Dat is best veel en toch blijven de vruchten grof.”
In week 29 is de productie van de rode paprika boven de 19 kg/m2 gekomen. Dat is 2 kilo meer dan vorig jaar. “In week 25 hadden we een ‘rustige’ oogstweek van 0,8 kilo. De rest van de weken is het meer dan 1 kg/m2. In de weken 22 tot en met 24 hadden we in drie weken tijd zelfs 5 kilo geoogst.”
Omgaan met de hitte
Om de hitte uit de kas te houden, ligt er een coating van ReduFuse op het kasdek. Ook gaat de teler eerder luchten. De luchtingstemperatuur is verlaagd naar 21,5 graden Celsius en de stooktemperatuur staat op 20,5 graad. “We gaan niet al te vroeg luchten, want we willen niet te veel ‘koude koppen’ krijgen.” Zolang de nachten nog koel zijn, kan de paprikateler het klimaat in de kas nog goed managen. “Met die twee hittedagen was het best spannend, want de plant is volop aan het zetten en er zitten veel jonge vruchtjes aan. Met een weersomslag naar koeler weer moet we oppassen dat we niet te veel water geven.”
Bij 700 Watt instraling gaat het scherm voor 25% dicht. Hiermee wordt het zonlicht dat door de open luchtramen komt afgeschermd.
Nachtdruppelbeurt per dag bekijken
Twee uur na zonsopgang krijgen de planten een paar grote druppelbeurten van 140 cc bij iedere 90 Joules om de matten vol te zetten. Na 11.00 uur wordt het afgebouwd naar 100 cc per 90 Joules. Later op de middag, vanaf 16.00 uur, blijft de watergift 100 cc maar gaat langzaam naar 140 Joules. Met het warme weer is dit verlaat naar 18.00 uur. Per dag bekijken we of de mat te veel is ingeteerd en er nog een nachtbeurt moet worden gegeven. Als dat het geval is, geven we om 23.30 uur nog een druppelbeurt. ’s Morgens is de mat dan niet meer dan 3 tot 4% ingeteerd en niet 5 tot 6%, want dat is te veel.”
Rustig met ziekten en plagen
Tegen luizen is de galmuglarve Aphidoletes aphidimyza uitgezet. “De parasitering gaat heel goed.” Rupsen begint nu op te komen. Aan eind van week 29 is een bestrijding met Tracer uitgevoerd. Voor de spintbestrijding heeft de teler de biologische bestrijding een handje geholpen met het foggen van een liter Floramite. “Het spintprobleem is daarmee opgelost en hebben nu geen last meer van.”
Meer stengelfusarium
De aantasting van stengelfusarium is iets meer dan andere jaren. “Om dit te bestrijden, hebben we een ronde langs de planten gemaakt om het uit te snijden. Ook verdampen we 3 tot 4 nachten per week iets meer zwavel.”
De paprikateler besluit: “We moeten nu zorgen dat het gewas gezond blijft.”
Auteur: Harry Stijger