Telers en verenigingen hebben met de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nog altijd geen duidelijkheid over wat mag en niet mag bij samenwerking.
De Europese regels stimuleren samenwerking, maar de NMa legt die regels anders uit. Dat stellen zowel LTO als tuinbouwbelangenorganisatie Greenport Holland.
LTO Glaskracht voorzitter Nico van Ruiten: “We proberen de afzet te bundelen en ketensamenwerking aan te gaan om zo de inkomenspositie van onze telers te versterken. Maar de onduidelijkheid in de mededingingsregels maakt telers kopschuw. Ze zijn terughoudend. Met de uitspraak van nu wordt dat er niet beter op. We willen een snellere afhandeling van onderzoeken door de NMa, eenduidige regels met duidelijkheid vooraf en meer aandacht voor de belangen van producenten zodat telers een eerlijke prijs krijgen. Fair pricing”, zegt Van Ruiten.
Die mening wordt niet gedeeld door het ministerie van ELI. “Bleker heeft in een aantal gevallen aangegeven hoe kan worden samengewerkt op basis van GMO-regels, maar dat moet wel passen in de mededingingsregels”, stelt een ELI-woordvoerder. “De NMa heeft een steeds opener houding om vooraf te overleggen.”
Koepel voor afzetorganisaties DPA erkent dat met de uitspraak niet veel duidelijkheid is ontstaan, maar de onduidelijkheid ligt hem vooral in de Europese uitleg van GMO-regels. Zo heeft het directoraat generaal (dg) Agri van de Europese Commissie een ruimere uitleg van de samenwerkingsregels dan het dg competitie, stelt de koepel.
De hoogte van de boete staat niet in verhouding tot de volgens NMa verboden afspraken, stellen zowel DPA, LTO als Greenport Holland.”We zijn geschrokken van de hoogte van de boetes, zeker als je het afzet tegenover de negatieve rendementen van de afgelopen jaren”, stelt Greenportvoorzitter Loek Hermans.
Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Jeroen Verheul