Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Qua kwaliteit is Merlice een succes maar hij komt wel erg laat in productie’

“De kwaliteit van de tomaten is heel mooi.  De eerste trossen waren mooi uniform, zonder bonken,  en zo te zien blijft dat ook zo.” Voor Bart de Bakker van Bakker Westland in Kwintsheul is de keuze om het ras Succes te vervangen door  Merlice (DRW 7812, zaaidatum 2 november) qua kwaliteit een succes te noemen. “Maar in productie lopen we nu al 1,5 kilo per vierkante meter achter doordat Merlice veel later in productie kwam. In omzet bungelen we nu onderaan in de groep.” Het knippen is begonnen in week 12, een week later dan Succes. Doordat al met de tweede trosdief de stengelafstand is gehalveerd naar 37,5 centimeter, wordt de achterstand nu snel ingelopen. “We knippen nu volop van de extra stengel.  In week 18 haalden we 2,5 kilo per vierkante meter. In week 19 zal dat nog iets meer zijn. Eind mei moet de productie gelijk liggen”, verwacht De Bakker.

Botrytisdruk is laag
Het gewas staat nu onder topbelasting. Dat was vorige week goed te zien aan de kop van de plant en de bovenste trossen. “Het werd allemaal wat zwakker met dat weinige licht. We hebben daarom de dagtemperatuur verlaagd.” In de middag staat nu 20 graden met 2 graden lichtverhoging ingesteld. Dat was 21 plus drie graden. De voornacht (15 graden van 19 tot 1 uur) en de nanacht (17 graden met 1 graad lichsomverhoging tot 9 uur) zijn gelijk gebleven.  Bladrandjes heeft De Bakker nog niet gezien. “Het blad is donkergroen en heeft veel droge stof dus dit ras is waarschijnlijk minder vatbaar voor bladrandjes.”  De Botrytisdruk is ook erg laag. “Er is nog geen plant uitgevallen.”  Schermen doet hij nauwelijks meer, alleen als het in de nanacht kouder is dan 6 graden. “Met dat donkere weer moet je oppassen dat je het gewas niet zwak maakt.”

Vrij open gewas
Het watergeven start om 8.30 uur.  De Bakker probeert ‘drie keer de lichtsom te geven met een drainpercetage van 25 tot 30 procent en 10 tot 12 procent intering in de nacht. “Je moet met dat donkere weer wel oppassen dat je niet te veel geeft. Daarom heb ik de beurtgrootte verlaagd van 250 naar 225 milliliter.” Hij druppelt met een ec van 3,0 en houdt de ec in de mat tussen 4,0 tot 4,5 mS/cm.
Het oogsten en gewaswerk levert nu  veel werk op. “We zijn qua bezetting op volle oorlogssterkte. Omdat we weer met veel nieuwe uitzendkrachten werken vraagt dat veel extra aandacht.” Door de ruime startafstand is het gewas nog vrij open en hoeft er geen blaadje uit de kop gehaald te worden. De trossen worden vanaf de derde tros op vijf vruchten gesnoeid. “Misschien dat we net voor de langste dag een paar trossen op vier gaan snoeien om het gewas sterker te houden en dus langer door te kunnen gaan.”

Effectieve bestrijding Tuta
In de gewasbescherming heeft hij fors moeten ingrijpen tegen Tuta absoluta, die hij waarschijnlijk via via binnen heeft gekregen. “Zo hebben we er weer een probleem bij. We waren al gewaarschuwd door de vondst op bedrijven hier in de buurt. Wij zagen maar een enkeling in het gewas maar in de deltavallen vingen we veel mannetjes.” In week 16 en 18 heeft hij daarom volvelds Fame gespoten. Dat lijkt goed gewerkt te hebben. Op de biologie heeft het middel geen nadelig effect. “Macrolophus doet het erg goed en zou vanaf nu de Tuta aan moeten kunnen.” Andere plagen als wittevlieg, mineervlieg en rupsen zijn geen enkel probleem.
Hoewel Botrytis nauwelijks voorkomt gaat De Bakker waarschijnlijk nog een rondje preventief spuiten met Prestop, een biologisch middel. De schimmel (Gliocladium catenulatem) beconcurreert volgens fabrikant EcoLine de Botrytis op voedsel en is tevens een hyperparasiet op de schadelijke schimmel. “We hebben er heel goede ervaringen mee”, zegt De Bakker. Een maand geleden is het hele gewas gespoten. Nu zouden alleen de stengels onder de tomaten behandeld worden.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bart de Bakker

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin