Italië voert strijd tegen meerdere plagen die voorkomen op de Europese zware risicolijst. De Europese Commissie monitort en springt bij.
Dat blijkt uit verslagen van de Standing Committee of Plant Health van de laatste maanden. Dat is een overleg- en besluitorgaan van Europese lidstaten. Italië kampt al sinds 2018 met de gevreesde bacterie Xylella fastidiosa in de regio Toscane. De maatregelen zijn ongekend, met een grote bufferzone waar waardplanten vernietigd moeten worden en de handel stil ligt. In een recente monitor bleek het aantal besmette planten toch weer fors en is een nieuwe stam van Xylellla ontdekt. Ook in Nederland wordt Xylella gevreesd voor de boomkwekerijsector, maar ook in fruit.
Ondertussen strijdt Italië nu ook tegen de Popillia japonica, een kever die eveneens op de lijst meest gevreesde plaagsoorten staat. Over de maatregelen die moeten worden genomen bij de bestrijding, is nog discussie in de Europese Commissie. Een werkgroep gaat de ervaringen in Italië meenemen in het advies om de lastige bestrijding op te pakken. Dat is nodig voor de quarantainestatus die de kever heeft gekregen. De kever richt grote schade aan in verschillende teelten waaronder zachtfruit.
Schade in fruitbomen
Zorgelijk is ook de situatie van de boktor Anoplophora glabripennis in de regio De Marken aan de Adriatische kust. Deze komt ook op die risicolijst voor. De Europese Commissie heeft een audit gedaan in deze regio naar de aanpak en maakt mogelijk meer steun vrij via cofinanciering. De boktor kan grote schade aanrichten in fruitbomen.
Dat gevaarlijke plagen ook naar Noordelijke lidstaten verplaatsen, bewijst de bruingemarmerde schildwants die aan een opmars bezig is richting Noord-Europa. Op het internationale perencongres Interpera afgelopen maand meldden Italiaanse onderzoekers wel vooruitgang in de biologische bestrijding van het insect in de Italiaanse perenteelt.