Zuid-Holland trekt tot eind dit jaar uit om de handelsrelaties met overheden in China tegen het licht te houden.
Dat volgt op een motie uit de Provinciale Staten om mensenrechtenontwikkelingen mee te wegen in de vriendschappelijke handelsbetrekkingen met China. Daarvoor gaat Zuid-Holland ook met het bedrijfsleven in gesprek, om te oordelen hoeveel de contacten opleveren in nieuwe orders.
Tegelijk draait de motie om reshoring, de mogelijkheid om minder afhankelijk te worden van China door bijvoorbeeld grondstoffenproductie voor belangrijke sectoren naar Europa te halen.
Geen lobbyclub tomatenexport
Voorafgaand aan de gesprekken heeft de provincie in een startnotitie de relatie met de Chinese overheden beschreven. Daaruit blijkt dat Zuid-Holland haar invloed bij Chinese overheden niet gebruikt om bijvoorbeeld handelsproblemen op te lossen voor Nederlandse tomaten. Zuid-Holland wees zo’n verzoek uit Nederland af. Wel gebruikt ze de contacten met Chinese overheden vooral voor het introduceren van Nederlandse toeleveranciers en kennisinstellingen voor projecten. Bestuurders van Zuid-Holland blijken zo daadwerkelijk deuren te openen voor het bedrijfsleven. Die relatie is vriendschappelijk maar ook behoedzaam. Zuid-Holland adviseert bedrijven waardevolle informatie af te schermen voor handelsrelaties.
Ook steun voor bedrijven buiten Zuid-Holland
Er bestaan nu sterke zakelijke en persoonlijke banden tussen bestuurders en ambtenaren met zusterprovincie Hebei en samenwerkingspartners in Shanghai, Yunnan en Shandong. Ook bedrijven die geen vestiging hebben in Zuid-Holland, kunnen gebruik maken van de relaties die Zuid-Holland onderhoudt. In 2019 hebben 55 bedrijven gebruik gemaakt van de China-activiteiten van de provincie en in 2020-2021 waren dat er 47. Het aantal nieuwe bedrijven dat deelneemt is lager, omdat echte handelsmissies niet mogelijk waren door corona. Digitale contacten zijn voor nieuwe bedrijven minder geschikt.