Doorgaan naar artikel

‘Einde aspergeteelt?’

Misschien denkt u nu, moet de kop boven deze column niet ‘einde aspergeseizoen’ zijn? Maar nee, ik bedoel echt einde aspergeteelt.

Als we nog 2 seizoenen net als dit seizoen krijgen, dan vrees ik voor het einde van de aspergeteelt. Telers die aan het seizoen beginnen bij het laatste stukje van de minitunnels en vervolgens alleen maar onder zwart-wit folie oogsten, hebben dit seizoen echt helemaal niets verdiend en ver onder de kostprijs moeten leveren.

Dat hou je wel een paar weken vol, maar zeker geen 5 weken. Dan zet je er een punt achter en mis je ook nog de sterke prijsopleving waarvan tegen Pinksteren sprake was en die tot aan het einde van het seizoen heeft stand gehouden. Dan heb je dus helemaal niets verdiend en ontstaat de vraag ‘moet ik volgend jaar nog wel nieuwe aanleggen?’. Ik zou zeggen ‘doe maar wel’, maar ik snap dat die telers niet meer zo goed weten waar ze nu goed aan doen.

In heel Europa zakte de prijs plotseling helemaal in elkaar

Tegenvallende vraag door de crisis

Gelukkig begint ons seizoen al in de kas en hebben we in ieder geval ook een periode meegemaakt met, voor die teeltwijze en bij de huidige gasprijzen, redelijke prijzen. Ook hebben we met onze minitunnels kunnen profiteren van de goede prijzen in de week voor Pasen. Maar 1 dag na Pasen was dat al voorbij en dat zou 5 weken zo blijven. Niet alleen in Nederland trouwens, in heel Europa zakte de prijs plotseling helemaal in elkaar. In de week na Pasen had dat zeker niet te maken met een te groot aanbod, dat lag 20 à 25% lager dan verwacht, maar met een tegenvallende vraag. Dat hangt echt samen met de huidige crisis, waardoor de consument momenteel heel prijsbewust koopt. Ik merk dat ook bij ons in de winkel; ze kiezen eerder voor de violette of de wat krommere asperges dan voor topkwaliteit, omdat ze het geld niet voor die topkwaliteit over hebben.

Minimum-telersprijzen in het leven roepen

Ik denk ook dat het moment gekomen is om minimum-telersprijzen in het leven te roepen. Wat mij betreft zouden de standsorganisaties zich daar hard voor moeten maken. Telers moeten beter beschermd worden, want individueel prijzen afdwingen kunnen ze niet. Met de huidige prijsstijgingen van arbeid en brandstof, gekoppeld aan sterk dalende marktprijzen zoals in een groot gedeelte van dit seizoen, betekent dat binnen enkele jaren het einde van de aspergeteelt. Dat wil toch niemand?

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin