AgroEnergy keert over 2021 fors meer onbalanspoolvoordeel uit aan zijn klanten.
Over het jaar 2021 keert AgroEnergy bijna € 2 miljoen uit aan onbalanspoolvoordeel, fors meer dan de ruim € 800.000 van het jaar daarvoor. Dit komt doordat er in 2021 vanaf het laatste kwartaal in meer kwartieren tweezijdig geregeld is door Tennet. Daarnaast door steeds hoger wordende prijsverschillen tussen de invoedings- en afnameprijs vanwege de sterk gestegen prijzen in deze periode. Ook in de maanden januari t/m mei van dit jaar is opnieuw in veel kwartieren tweezijdig geregeld door Tennet, en zijn de prijsverschillen tussen de invoedings- en afnameprijs hoog. De verwachting is daarom dat het onbalanspoolvoordeel over 2022 nog hoger zal zijn dan over 2021.
Collectieve bijdrage
Alle klanten met een TradePower-contract dragen bij aan onbalanspooling en profiteren gezamenlijk van het AgroEnergy onbalansresultaat. Als groep behaalde resultaten worden jaarlijks naar rato uitgekeerd aan de klant, wat ook geldt voor de debiteurenuitkering. “Hierin zijn we uniek en dit blijven we ook doen”, zegt Danielle Smout, Hoofd Energielevering bij AgroEnergy.
Door met alle TradePower-klanten een cluster te vormen, maken zij met elkaar gebruik van momenten dat er onbalansprijsverschillen zijn tussen elektriciteit invoeden en afnemen. In een grote groep is er meer ongelijktijdigheid, waardoor er meer financieel voordeel behaald wordt.
Onbalans-regeling
Onbalans is het verschil tussen de ingenomen positie en de gerealiseerde afname/productie van elektriciteit per klokkwartier. Tekorten en overschotten die ontstaan door deze onbalans moeten opgevangen worden. Hier staat een prijs tegenover: de onbalansprijs. De onbalansprijs voor afname en productie kan in één kwartier verschillen. Deze onbalansprijzen worden door Tennet (landelijk netbeheerder) ingesteld, afhankelijk van de situatie op het net.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/