Allemaal zijn we wakker geschud door de plotselinge stijging van de energieprijzen. Aanvankelijk denk je dat dit tijdelijk is. Maar langzaamaan begint het besef door te dringen dat dit weleens langer kan gaan duren. Het zal grote gevolgen hebben voor de nationale tuinbouw.
Opmerkelijk is de opstelling van onze regering: ondernemersrisico. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Ook was er een motie ingebracht door GroenLinks en PvdD om gas te verbieden in de sierteelt.
Mijn werkgebied is hoofdzakelijk Kazachstan. Het land heeft de kant van Europa gekozen in het Russische conflict met Oekraïne, maar boycot niet, omdat zij een economische unie vormen met Rusland.
De glastuinbouw in Kazachstan maakt een snelle ontwikkeling door. In plaats van stemmen of de tuinbouw mag blijven bestaan, worden hier flinke subsidies verstrekt op kassenbouw, kunstmest en zaden. Kazachstan heeft zelf gaswinning en de gasprijzen zijn dit jaar niet of nauwelijks gewijzigd. De tomatenprijzen zijn hoog dit jaar. In Europa is de productie lager door de gestegen gasprijzen en de export naar Rusland is bijna gestopt. Kazachstan profiteert hiervan.
Onzinargumenten als CO2 en stikstof
Nederland had ook eigen gaswinning. Je zou er nu mooie dingen mee kunnen doen. Gasopbrengsten zijn hoog genoeg om alle leed in Groningen snel te compenseren. Een sterke tuinbouw ondersteunen en de regie behouden in de handel in groenten, fruit en sierteelt. Helaas wordt dit anders bezien met onzinargumenten als CO2 en stikstof. Er moet hier een andere agenda achter verscholen zitten.
Ik ben bang dat onze kennis naar het buitenland zal verdwijnen. Telen in gebieden van de wereld waar je wel gewaardeerd wordt. Want niemand stopt met het eten van groenten en fruit.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/