“Steeds hoopvoller over herstel van bomen.”
“Rotorkopeggen staat bovenaan het lijstje”, vertelt Cornelis Uijttewaal over de geplande werkzaamheden van het bedrijf. “Maar dan moet de kans op regen wel afnemen. Ik schuif eerst losse grond van de zwartstrook in de sporen en maak dat dan gelijk met de rotorkopeg.” Daarbij is het ook mooi meegenomen dat de meest intensieve spuitwerkzaamheden rond de bloei achter de rug zijn.
Maar al die inspanningen zijn nog geen garantie voor een goede oogst, zo blijkt uit het rijtje Triumphe de Vienne. “Dat laat het voor het eerst in dertien jaar afweten. Over zo’n periode bezien valt het nog wel mee. Het maakt in ieder geval duidelijk dat je niet alles in de hand hebt; het blijft een natuurlijk proces. Al met al valt me de zetting niet tegen. Natuurlijk geven de knoppen die van de winter zijn bevroren geen bloemen meer. Maar wat heeft gebloeid, is redelijk gezet. Ik verwacht dan ook nog een redelijke oogst.”
“Nu de zomer is begonnen, ben ik ook steeds hoopvoller gestemd over de afloop van de schade aan de perenbomen na de strenge wintervorst in februari. Bij het aansnijden van de onderstam slaat de twijfel nog wel toe. Maar de bomen zelf ogen vitaal. De bladstand is goed donker en ze groeien ook goed. Niets wijst meer op een verstoorde werking van bast- of houtvaten.”
“Alleen een enkele goudreinette begint een gele bladstand te vertonen en groeit niet meer. Vooral boven de onderstam zit er dan papierbast. Het buitenste velletje trek je er als papier af. Daaronder zit soms nog wel groen cambium, waarachter weer een zwarte overgang naar het hout zit. Gelukkig lijken maar enkele bomen echt te bezwijken en is het bij andere afwachten. Aan de andere kant van de boom is de bast soms nog wel goed.”
“Wat me bovenal het meest is opgevallen in de afgelopen periode is de prijsvorming. Ik kan me geen seizoen herinneren dat de prijzen zich van heel slecht tot zo goed als nu hebben ontwikkeld. Niemand heeft dat zien aankomen. Iedereen is doorgegaan met afzetten, zodat nu ineens het aanbod schaars is.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen