Doorgaan naar artikel

‘Marktspeculatie en bewaarbeien’

Wat is er nu weer aan de hand? De teeltkosten nemen nog altijd toe, maar de prijsvorming van aardbeien houdt dit voorjaar niet over op de Nederlandse en Belgische veilingen.

Er wordt verkocht onder de kostprijs. Hoe kan dit? In ons omringende landen als Duitsland en Denemarken hoor ik dit niet terug.

Wat de teelt van aardbeien bijzonder maakt, is dat het om een vers product gaat. Alles moet op het moment van oogst kloppen. Aan de plant hangen mooie, glanzende en gave vruchten. Een minimale bewaring is noodzakelijk om het product te kunnen exporteren, maar van de langere bewaring gaat de kwaliteit, maar vooral de presentatie van het fruit hard achteruit. Geen product om op de markt mee te speculeren.

Bewaaraardbei geteeld

Toch krijg ik in de afgelopen weken vanuit meerdere kanten de indruk dat we dit voorjaar een bewaarbei geteeld hebben. Schrikbarende producten zie ik in het winkelschap liggen. Dof, met flinke drukplekken en kneuzingen, maar nog erger: Botrytis in een vergevorderd stadium, wat langere bewaring verraadt.

Het doet mij zeer om zo’n product te zien liggen, als een gezond-kritische consument zou ik dit, ook voor een actieprijs, niet willen kopen. En als ik het al koop, dan volgt er zeker geen herhaalaankoop. Een schril contrast met de automaatverkoop, waar veelal nog dagverse waar voor een mooie prijs verkocht wordt.

Zo de container in

Nog meer zeer doet het, wetende dat een van mijn klanten besloten heeft om een deel van zijn teelt niet voor de verkoop te oogsten, maar zo de container in te gooien. Dit omdat de handel dood was en er op dat moment te veel volume in de markt zat. Maar hij teelt tenminste nog aardbeien, geen bewaarbeien.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Klaas Walraven

senior adviseur en manager Team Aardbeien bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin