Het door het kabinet besloten uitstel van afschaffing van de verbruiksbelasting heeft voor kleine groente- en fruitpersers ook consequenties.
Zij blijven, ondanks hun vaak beperkte productie van fruitsappen, vastzitten aan een frisdrankbelasting die bovendien tot veel administratieve lasten leidt.
In een toelichting op de belastingplannen voor 2013 noemt het kabinet dit de ‘zelfpersproblematiek’ waarvoor ‘onevenredig veel toezicht’ nodig is.
Volgens de Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) is de belastingmaatregel inderdaad lastig voor kleine producenten als groentespeciaalzaken en hotels. “Als ik tien sinaasappels koop voor privégebruik en ik pers ze thuis, is het vrijgesteld van belasting. Maar een groenteboer die overgebleven sinaasappels wil persen, moet daar ruim 4 cent per liter voor betalen”, zegt Kristina Ullrich, manager Economische & Juridische zaken bij de FWS. Nu steeds meer supermarkten een zelfpersinstallatie plaatsen, neemt het aantal kleine producenten verder toe.
Door de kleine hoeveelheden en ingewikkelde belastinginning zijn de kosten van belastingaangifte en toezicht veel groter dan de opbrengst. De belasting zou mede daarom per ingang van 2013 sneuvelen, maar volgens Ullrich heeft het kabinet tot een jaar uitstel besloten vanwege het begrotingstekort. “De maatregel levert met heffing over de totale frisdrankindustrie 155 miljoen euro op.”
Telers die sap laten verwerken hebben hier niet direct mee te maken. Sapproducent Schulp perst in opdracht van telers en betaalt de frisdrankbelasting over de geproduceerde hoeveelheid, zo laat het bedrijf weten.