De sterke opwaartse beweging op de internationale graanmarkt kan de groenteteelt gaan raken.
In de contractgroenteteelt voor conserven of diepvries wordt nu al met een schuin oog gekeken naar de prijsontwikkkeling op de graanmarkt . “De ontwikkeling op de graanmarkt en bij mais wordt goed in de gaten gehouden, als we nu met klanten praten wijzen we ze er wel op. De contractprijzen voor groente worden vaak vergeleken met graanprijzen”, zegt een grote commissionair.
De opwaartse beweging bij graan en mais is nog te prematuur om de vergelijking met eerdere jaren als 2008 te maken. Toen moesten verwerkers ook fors in de buidel tasten. Telers kunnen hun teelt kiezen. Om voldoende areaal te verkrijgen moeten afnemers bij hoge graanprijzen ook hogere prijzen betalen voor contractgroente. Of dit jaar een herhaling wordt van 2008 en 2010 is nog niet te zeggen. “Over anderhalve maand gaan we al een beetje met klanten praten. Nu zijn we nog niet bezig met de teelt in 2013.”
Bij het landbouweconomisch bureau LEI was niemand bereikbaar om de relatie tussen de graanprijzen en andere producten als groente en fruit toe te lichten.
De prijzen van graan, maïs en soja zijn in enkele weken tijd geëxplodeerd. Maïs is 50 procent duurder geworden, tarwe 30, en soja bijna 20 procent. Dit lijkt een nieuwe golf van stijgende voedselprijzen in te luiden.
De scherpe prijsstijgingen zijn het gevolg van de extreme droogte in het midden van de Verenigde Staten, veruit het belangrijkste productiegebied. De VS zijn goed voor 40 procent van de wereld-maïsproductie. Maïs is duurder dan ooit. Tarwe en soja waren alleen in 2008 duurder. Meestal zet een prijsbeweging die in juni/juli begint zeker een half jaar door.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Liza Bruggeling