Komkommertelers mogen het middel Verimark inzetten om bladluis te beheersen en verspreiding van het CABYV-virus te voorkomen.
In 2021 dook het Cucurbit aphid-born yellows virus (CABYV) breed op in Nederland. Dat virus kost soms veel productie omdat bloemen afvallen en groei geremd wordt. Om het virus in te dammen moet bladluis bestreden worden. Zij verspreiden (met witte vlieg) het virus door de kas. Het middel Verimark krijgt nu een noodvrijstelling tot 11 september, blijkt uit een publicatie van het besluit in de Staatscourant, dat ook melding maakt van de toepassing in augurkenteelt.
Planten verwijderen
Met CABYV-besmette planten vertonen bladvergelingssymptomen. Geadviseerd wordt om bladmonsters te laten analyseren, besmette planten te verwijderen en rondom de besmette planten intensief te scouten op bladvergelingssymptomen en onkruid rond de kas kort te houden. Resistente rassen zijn nog niet beschikbaar, maar deze kunnen in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan een oplossing van het probleem. Ook is het belangrijk te starten met schoon (CABYV-vrij) uitgangsmateriaal.
De vergelijking met ToBRFV in tomaten gaat niet op voor dit virus. Binnen Europa heeft het virus geen hoge bestrijdingstatus omdat het al veelvuldig voorkomt in Zuid-Europa. Ook is verspreiding van ToBRFV vooral mechanisch.
In andere landen in Midden-Europa en Frankrijk is het virus al eerder gevonden in kassen. In de zomer van 2020 werden al op circa dertig Duitse komkommerbedrijven verschijnselen aangetroffen die duidden op het Cucurbit aphid-born yellows virus (CABYV).