Doorgaan naar artikel

Start boring aardwarmte Maasdijk in onzekere markt

WKK-warmte is voor tuinders goedkoper dan aardwarmte. De start van de boringen in Maasdijk toont aan dat telers hier wel toekomst in zien.

Begin april gaven Warmtecoöperatie Maasdijk en HVC de aftrap voor de boringen naar aardwarmte. Maandag 16 mei startte dat officieel. Er is voor 430 hectare glastuinbouw aan contracten vastgelegd, goed voor drie bronnen. De keuze voor aardwarmte is echter een worsteling voor telers.

Je moet als teler de overtuiging hebben dat geothermie op langere termijn gunstiger uitpakt

“​Geothermie is duurder dan WKK-warmte, zelfs inclusief subsidie”, zegt Jacco Besuijen, voorzitter van Warmtecoöperatie Maasdijk en productmanager bij Prominent. ”​Dat komt doordat de SDE-subsdie daalt naarmate de gasprijs stijgt. Je moet als teler dus de overtuiging hebben dat geothermie op langere termijn gunstiger uitpakt, want je sluit een contract af voor 15 jaar.”

Aan de andere kant zijn telers gemotiveerd om te verduurzamen, zeker gezien de oorlog in Oekraïne, merkt Besuijen. „Iedereen beseft dat het gebruik van gas op de huidige manier niet houdbaar is.”

Genoeg contracten getekend

De meeste bedrijven kiezen daarom toch voor een contract, zodat er in elk geval een aansluiting komt. De laatste maanden hebben zich nog enkele twijfelaars aangesloten. De boringen gaan sowieso door, want er zijn al genoeg contracten getekend. ”Telers zien in dat ze het risico moeten spreiden over meerdere energiebronnen.”

Een spelbreker kan de hoeveelheid warmte in de ondergrond zijn. Die is geschat op 45 MW, maar kan lager uitvallen. ”Bij elk geothermieproject blijft dit een onzekere factor. Over enkele maanden weten we meer.”

Aanleg warmtenet

Ondertussen is begonnen met de aanleg van het warmtenet op basis van de contracten. Dat start in de Oranjepolder in Maasdijk en zal uitbreiden als er voldoende warmte voor is. ”Daarna kunnen we mogelijk met alle projecten in Westland gezamenlijk een contract afsluiten met WarmtelinQ voor de levering van aanvullende restwarmte uit de Rotterdamse haven.” In 2024 moet de eerste warmte stromen, en een jaar later moet de hele coöperatie voorzien zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin