‘Met een helikopter kun je wel 20 hectare doen’
Wilbert van Laar in Landgraaf startte op dinsdag 22 mei met de pluk van zijn eerste Elsanta in een augustusplantingen en op 25 mei met de pluk van de eerste doordragers van het ras Portola. “Die Portola is een supersoort in vergelijking met Elsanta. In Elsanta zitten veel meer kromme vruchten, in vergelijking met Portola lijkt Elsanta bij minder weer lastiger te bestuiven. De productie van beide rassen is wel goed”, aldus Van Laar op donderdag 31 mei. De oogsters kunnen in korte tijd enorm veel doen. “We zijn op 30 mei in Elsanta begonnen, en daarna in Portola verder gegaan. Dat krijgen we vandaag niet afgerond, omdat er enorm veel aan hangt. Portola is wel een makkelijk ras om te plukken, met relatief weinig blad. Verder zijn we continu vocht aan het aanvoeren: met de huidige oostenwind en zonnig weer droogt het enorm.”
Hulp helikopter
De afgelopen weken is Van Laar nog volop in de weer geweest met vorstbestrijding, de laatste keer was rond Hemelvaartsdag. “Op alle velden, ook op het perceel waar we eind week 22 in kunnen beginnen en in het perceel waar we over twee weken gaan starten.” Zijn aanpak is onconventioneel te noemen, want hij heeft voor die klus de hulp van een helikopter ingeroepen. “Daar kun je bij wijze van spreken wel 20 hectare mee aanpakken. Het is voor het eerst dat we het zo hebben gedaan.” De heli werd ‘besteld’ via internet. Er waren uiteindelijk twee toestellen bij betrokken, een Eurocopter Colibri EC-120, en een Robinson R44.
Stevig prijskaartje
In het Zuid-Limburgse Landgraaf wil het half mei wel vaker vriezen, dus op zich is het geen bijzonder fenomeen. Voor van Laar is wel anders dan in het verleden dat zijn areaal is uitgebreid, waardoor het leggen van een afdekking eigenlijk geen optie meer is. Bovendien ontbreekt het aan het benodigde personeel. “Een helikopter ligt dan meer voor de hand, al hangt er wel een stevig prijskaartje. En je hebt te maken met stringente regels. Er mag in Nederland bijvoorbeeld vanaf 15 minuten voor zonsopgang gevlogen worden, niet eerder dus. De heli is uiteindelijk twee nachten werkelijk ingezet. De derde nacht heeft hij stand-by gestaan, en was vliegen niet meer nodig. De temperatuur is het laagst net voordat de zon echt opkomt. De heli ging de lucht in op het moment dat de temperatuur nog aan het dalen was. Ik zat dan naast de piloot, en mijn vrouw hield het temperatuurverloop op de grond in de gaten.” De ideale hoogte bleek uiteindelijk zo’n 150 meter te zijn. “Dat hebben we overdag al uitgevogeld. De luchtverplaatsing is bijvoorbeeld afhankelijk van de voorwaartse vliegsnelheid.”
Lucht drukken
“We hebben het temperatuurverloop niet op planthoogte gemeten, maar dat is ook niet het enige wat telt. Waar het ook om gaat is dat relatief warme lucht naar beneden wordt gedrukt, zodat er luchtbeweging ontstaat”. Terugblikkend: “Ik denk dat we er onze aardbeien mee gered hebben, maar als gezegd zijn de kosten wel stevig. Het is echt een laatste redmiddel. Bovendien heb je te maken de omgeving.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen