‘Hogedraadteelt heeft de toekomst’
De hogedraadteelt bij Paul van Lipzig van Hortus in Futuro in Maasbree staat goed in balans. De planten hadden ook voldoende kracht om de weersomslag naar veel zon aan te kunnen. “Boven de 800 Watt instraling zie je soms wel een enkele plant even slap gaan. Maar die hogedraadplanten zijn dan ook al langer dan 10 meter. Dan heeft zo’n plant moeite om voldoende water naar boven te pompen en op spanning te blijven.” Zodra de felste zon weer weg is, trekken de slappere planten weer bij, wat een teken is dat de wateropname en verdamping wel gewoon goed door gaan.
Met scherp zonnig weer heeft hij ook profijt van het diffuse glas op het dek. “Dat werkt positief. Het felste licht is dan al opgevangen en verspreid.”
Eindsprint
De producties zijn gewoon goed. “En de kwaliteit is super. En met mooie snelle vruchten komen de hogedraadkomkommers er in houdbaarheidsproeven positiever uit dan komkommers uit een traditionele teelt die vijf dagen langer hebben gehangen. Eigenlijk zouden ze een apart blok voor hogedraadkomkommers moeten maken, zodat klanten die kwaliteit bewust kunnen kopen.”
Omdat in week 22 de kop uit de plant gaat, is Van Lipzig er nu mee bezig om voldoende vruchtaanleg te krijgen voor het eind van de teelt. “Want een goede eindsprint, met ook in de laatste drie weken van de teelt topproducties, is essentieel voor de kostprijs van de teelt.”
De zon draagt al bij aan die vruchtaanleg. Verder waakt hij over een goede plantbalans en plantgezondheid. “We hebben onder andere Previcur meegedruppeld om de wortels echt sterk te maken.”
Luchtig telen
In de nacht houdt hij een temperatuur aan van 16 graden Celsius. Overdag wordt op tijd gelucht. “We telen luchtig.” Op de dag probeert hij de temperatuur in de kas maximaal tot 27 of 28 graden Celsius op te laten lopen. Het vocht probeert hij daarbij rond een RV van 80 procent te houden, met een vochtdeficiet dat niet boven de 6,5 tot 7 komt.
“In de nacht luchten we meer, om voldoende vocht kwijt te raken, en de kans op Mycosphaerella zo klein mogelijk te houden.”
Lagere EC
Met zonnige dagen wordt een lage EC van 2,8 aangehouden. Met heel warm weer zal die zelfs terug gaan naar 2,5 EC, om de plant voldoende te laten verdampen en koelen. Op donkere dagen gaat de EC, afhankelijk van de hoogte van de drain-EV, weer omhoog.
Aan plagen is een enkel wittevliegje te vinden, maar de biologische bestrijders houden het onder controle. Ook twee spintplekken blijven onder controle.
Overschakeling naar hogedraad
In de naastgelegen kas waar een traditionele teelt stond, is enkele weken geleden geruimd. De oorspronkelijke bedoeling was om daar tussen te planten. “Maar we hebben de draden omhoog gehaald, gewashaken besteld, en zijn helemaal omgeswitcht naar een hogedraadteelt. We gaan voortaan alleen nog hogedraadkomkommers telen. We denken dat we daarmee verder kunnen komen in productie, waarbij we de arbeid beheerst weten te houden.”
Door met koudere nachten lagere etmaaltemperaturen aan te houden, blijft de bladafsplitsing beperkt, en is met minder arbeid het aantal nagestreefde setjes vruchtjes aan te maken. Luchtiger telen geeft ook minder kans op abortie.
Continuïteit
“Een hogedraadteelt geeft ook rust en continuïteit op je bedrijf.” Dat geldt voor de teelt, maar ook speelt de betrouwbaardere en betere vruchtkwaliteit daarbij een rol. “Zeker op een groot bedrijf is het moeilijk om arbeid te regelen bij kwaliteitsproblemen. Een afgekeurde partij ompakken is dan lastig en een hoop werk. En de kwaliteitseisen worden steeds strenger.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser