Doorgaan naar artikel

‘Amerikaans ras bataat voor frites’

“De afzet verloopt stroef”, verzucht Pieter Verschure in Aarle-Rixtel (N.Br.) als het om zijn bataat gaat. “Wel hebben we contact met de industrie, die willen wel bataat om frites van te bakken, maar dan van het Amerikaanse ras Covington.”

Dat ras teelt Verschure nu nog niet. “Dat is dus lastig. Je moet beginnen met voldoende ‘moeren’ om stekken van te snijden en zo moet je dat geleidelijk uitbouwen. Daar heb je een of twee jaar voor nodig. Het is wel een vrij ras zonder licentie, dus je mag het zelf vrij vermeerderen. Een voordeel van deze ontwikkeling is wel dat we dan een vast afzetkanaal hebben en dat biedt zekerheid. Het is mogelijk dat we dan minder voor de verse markt en meer voor de industrie gaan telen, maar we blijven wedden op beide paarden, zeg maar.”

Rassenkeuze

Beauregard teelt Verschure voor de industrie. Bellevue is door zijn mooie vorm hét ras voor de verse markt. Het Amerikaanse ras Covington kan zowel voor de verse markt als voor de industrie.

Goede bewaarkwaliteit

Over de kwaliteit van de bataat die nog in de bewaring zit, toont Verschure zich tevreden. “Zowel in de boxen als los gestort. Daar zitten wel wat rotte plekjes tussen, maar al met al is dat goed gegaan. Ik denk wel dat we volgend jaar de luchttunnels onderin die los gestorte hopen wat dichter bij elkaar moeten zetten om meer lucht door de hopen te krijgen. Voor de industrie zijn ze op die manier goed en goedkoper te bewaren, voor de verse markt houden we ze in de boxen.”

Pieter Verschure heeft de bataat voor de industrie los gestort. Onder de hoop zijn ventilatietunnels aangebracht. Kachels en ventilatoren blazen warme lucht de hoop in. - Foto: Stan Verstegen

Pieter Verschure heeft de bataat voor de industrie los gestort. Onder de hoop zijn ventilatietunnels aangebracht. Kachels en ventilatoren blazen warme lucht de hoop in. – Foto: Stan Verstegen

Nieuw seizoen

Het nieuwe plantseizoen start eind april of in de eerste week van mei. “Het hangt ook van het weer af. Vorig jaar was het een koud voorjaar en zat er vrijwel geen verschil in alle plantingen vanaf eind april tot in de tweede/derde week van mei.”

Stekken in de kas

De stekken komen uit Portugal, Spanje en Kenia. “Ik ben door omstandigheden dit jaar alleen naar Kenia geweest. Ook is er veel app-verkeer geweest, zodat ik de ontwikkeling van de planten op die manier goed kon volgen. Zo’n twee weken geleden hebben we de eerste stekken uit Kenia binnen gekregen, die zijn van goede kwaliteit”, aldus Verschure eind maart. “We stoppen ze in pluggen en zetten ze dan in onze kas. Op die manier bouwen we een voorraad op, zodat we eind april of begin mei in ieder geval volop aan het planten kunnen als de omstandigheden daar goed voor zijn.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin