Doorgaan naar artikel

Fotoreportage: Met de robot het land op

Biologisch akkerbouwer Mark Buijze uit het Zeeuwse Schoondijke heeft door aanschaf van zaai- en schoffelrobot handen vrij voor andere bezigheden op zijn bedrijf.

  • De  benodigde energie komt van twee accu`s die aan het elektriciteitsnet worden opgeladen. Met deze zonnepanelen worden de accu`s constant bij geladen. Tot nog toe was het voor Buijze niet nodig om de Farmdroid `s-avonds aan te sluiten. De accu’s waren na een dag zaaien nog steeds vol.

    De benodigde energie komt van twee accu`s die aan het elektriciteitsnet worden opgeladen. Met deze zonnepanelen worden de accu`s constant bij geladen. Tot nog toe was het voor Buijze niet nodig om de Farmdroid `s-avonds aan te sluiten. De accu’s waren na een dag zaaien nog steeds vol.

  • Het zaaigedeelte, later te vervangen voor schoffelelementen, is het fundamentele deel van de Farmdroid. Op alleen de accu`s, tussen de achterwielen, heeft de Farmdroid voor ongeveer 10 uur voldoende energie. Met de zonnepanelen kan met zonnig weer wellicht de klok rond worden gewerkt.

    Het zaaigedeelte, later te vervangen voor schoffelelementen, is het fundamentele deel van de Farmdroid. Op alleen de accu`s, tussen de achterwielen, heeft de Farmdroid voor ongeveer 10 uur voldoende energie. Met de zonnepanelen kan met zonnig weer wellicht de klok rond worden gewerkt.

  • Als alles gezaaid is kunnen de zaaielementen worden opgeklapt om plaats te maken voor de schoffelelementen. De zaaielementen blijven dus een vast onderdeel van de machine. De zaadbakken worden wel verwijdert.

    Als alles gezaaid is kunnen de zaaielementen worden opgeklapt om plaats te maken voor de schoffelelementen. De zaaielementen blijven dus een vast onderdeel van de machine. De zaadbakken worden wel verwijdert.

  • De robot past precisie zaai toe. Het zaadje valt via een zaaibuisje, transparant plastic buisje, in de zaadkoker. Bevinden de zaadkokers zich op de exacte plaats waar het zaadje moet komen dan gaat in elke koker een klepje open en valt het zaadje op de gewenste plaats. De Farmdroid registreert dit en zal later bij het schoffelen in de rij deze plaats ongemoeid laten.

    De robot past precisie zaai toe. Het zaadje valt via een zaaibuisje, transparant plastic buisje, in de zaadkoker. Bevinden de zaadkokers zich op de exacte plaats waar het zaadje moet komen dan gaat in elke koker een klepje open en valt het zaadje op de gewenste plaats. De Farmdroid registreert dit en zal later bij het schoffelen in de rij deze plaats ongemoeid laten.

  • Het zaaiwerk achter de machine. Met het gewicht van 900 kilo verdeeld over drie wielen is van bodemverdichting geen sprake. Geheel links en rechts de achterwielen met op elk wiel een elektromotor die zorgen voor voortstuwing en besturing.

    Het zaaiwerk achter de machine. Met het gewicht van 900 kilo verdeeld over drie wielen is van bodemverdichting geen sprake. Geheel links en rechts de achterwielen met op elk wiel een elektromotor die zorgen voor voortstuwing en besturing.

  • Daar ligt het zaadje. Verplaatsen is niet raadzaam, dan kan het ten onder gaan aan het schoffelmes. Buijze had verwacht dat de maisstoppel bij het zaaien wat ongerief kon veroorzaken maar dat blijkt in de praktijk alleszins mee te vallen.

    Daar ligt het zaadje. Verplaatsen is niet raadzaam, dan kan het ten onder gaan aan het schoffelmes. Buijze had verwacht dat de maisstoppel bij het zaaien wat ongerief kon veroorzaken maar dat blijkt in de praktijk alleszins mee te vallen.

  • De Farmdroid keert zelfstandig door een van beide achterwielen te blokkeren. Het voorwiel heeft alleen een dragende functie en wordt bij het bochtenwerk gezwenkt zodat van richting veranderen soepel verloopt. Van voren en aan de zijkanten zit een rood koord wat bij aanstoten de machine laat stoppen.

    De Farmdroid keert zelfstandig door een van beide achterwielen te blokkeren. Het voorwiel heeft alleen een dragende functie en wordt bij het bochtenwerk gezwenkt zodat van richting veranderen soepel verloopt. Van voren en aan de zijkanten zit een rood koord wat bij aanstoten de machine laat stoppen.

  • De achterkant van de machine is vrij zodat de zaai- of schoffelelementen tijdens het werk bereikbaar zijn. Hier controleert Buijze de zaadverdeling in de zaadbakken.

    De achterkant van de machine is vrij zodat de zaai- of schoffelelementen tijdens het werk bereikbaar zijn. Hier controleert Buijze de zaadverdeling in de zaadbakken.

  • Achterop de machine zit het bedieningspaneel waarmee de instellingen moeten worden ingevoerd. Mark Buijze controleert hier de gegevens op het bedieningspaneel van de Farmdroid.

    Achterop de machine zit het bedieningspaneel waarmee de instellingen moeten worden ingevoerd. Mark Buijze controleert hier de gegevens op het bedieningspaneel van de Farmdroid.

  • Via een app kunnen de gegevens ook worden gecontroleerd maar dan zijn de correctiemogelijkheden beperkt.

    Via een app kunnen de gegevens ook worden gecontroleerd maar dan zijn de correctiemogelijkheden beperkt.

  • Naast de RTK-sensor zit een regenmeter. Bij een vooraf bepaalde hoeveelheid regen stopt de Farmdroid met zaaien.

    Naast de RTK-sensor zit een regenmeter. Bij een vooraf bepaalde hoeveelheid regen stopt de Farmdroid met zaaien.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Dingemanse

freelance fotograaf

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin