Kunnen de twintig bestaande aardwarmtebronnen het lithium leveren voor duizenden accu’s per jaar?
Er komt onderzoek naar de haalbaarheid van lithiumwinning voor batterijen via aardwarmtebronnen. De Tweede Kamer geeft per motie opdracht aan de regering om het onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid te laten uitvoeren. Dat blijkt uit verslagen van recente stemmingen over moties voor innovatie bij aardwarmte.
Winning van mineralen
De winning van mineralen is nieuw voor de Nederlandse aardwarmtesector. Buiten Nederland wordt daar al wel onderzoek naar gedaan. De opbrengst van aardwarmtebronnen kan daardoor omhoog. In een grove schatting kan die opbrengst 4% stijgen als de concentratie 5 gram lithium per kuub water bedraagt, blijkt uit cijfers van Platform Geothermie. Bij verschillende bronnen is dat gehalte een veelvoud en kan de opbrengst relatief hoger zijn, blijkt uit navraag onder deskundigen.
Een voordeel van lithiumwinning uit aardwarmtewater is dat het lokaal gewonnen wordt zonder vervuilende mijnbouw in andere werelddelen. Het zou goed passen bij het Nederlandse beleid van meer zelfstandigheid op energiegebied.
Demoprojecten winning lithium
In de Nederlandse geothermiesector is niet bekend wat de benodigde investeringen zijn voor lithiumwinning, of wat daarvoor technisch nodig is. Daarom wordt het onderzoek toegejuicht. In Nederland wordt naast het gebruik van het mee-geproduceerde gas geen gebruikgemaakt van de overige stoffen die zich in het geothermische water bevinden. Nederland kan voor het onderzoek bogen op buitenlandse ervaring. Op enkele plekken wordt via demonstratieprojecten al lithium gewonnen.
40.000 batterijen
Op papier lijken de kansen aantrekkelijk. Zeer voorlopige indicatieve cijfers, uit de geothermiesector zelf, wijzen uit dat de twintig geothermieprojecten maximaal het lithium kunnen leveren voor 40.000 batterijen per jaar.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/