Doorgaan naar artikel

Tweede Kamer lijkt voor afschaffing geborgde zetels

De conservatieve en rechtse partijen zijn voor het behoud van de geborgde zetels in de waterschappen, de linkse en progressieve partijen zijn voor afschaffing.

Het lijkt erop dat een meerderheid van de Kamerleden met het voorstel van GroenLinks en D66 in zullen stemmen. Donderdagavond debatteerde de Tweede Kamer over democratie, boerenkennis in waterschappen, functioneel bestuur en de balans tussen belang, betaling en zeggenschap. CDA, VVD, SGP, BBB en ChristenUnie zijn fel tegen het afschaffen van de geborgde zetels. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en ook PVV zijn voornemens om in te stemmen.

PVV is vreemde eend in de bijt

De PVV is hierin de vreemde eend in de bijt. Barry Madlener zei dat zijn partij ‘neigt naar steun voor het wetsvoorstel’, omdat hij niet ziet hoe boeren beter worden van de huidige geborgde zetels. Het onderwerp leeft wel onder boeren, merkt Madlener: “Ik ben nog nooit zoveel belobbyd over een wetsvoorstel”, zei hij in het debat. Hij vroeg zich hardop af of boeren er beter van worden als de geborgde zetels blijven, of als ze afgeschaft worden. Het idee van geborgde zetels, vaste plekken voor bepaalde groepen, vond hij ‘Noord-Koreaans’ aandoen. Zijn zorgen gaan over de huidige invulling van de boerenzetels. “Die worden bepaald door LTO, terwijl heel veel boeren geen vertrouwen hebben in die bestuursboeren.” Madlener vertrouwt de kiezer. Een opmerking die ook Senna Maatoug van GroenLinks maakte.

Goudzwaard van JA21 probeerde Madlener over te halen door te zeggen dat, met een stem voor de afschaffing, hij instemt in ‘de groene agenda’ van D66 en GroenLinks.

Boeren betalen tien keer meer belasting dan bewoners

De tegenstanders van de afschaffing betoogden eerder dat de geborgde zetels voorkomen dat het boerenbelang ondersneeuwt onder algemeen belang. “Boeren betalen tien keer meer belasting dan bewoners”, noemde Pieter Grinwis van ChristenUnie. Net als de andere tegenstanders van het voorstel zag hij juist dat ook boeren belang hebben bij goed waterbeheer, wat ook een algemeen belang is.

Vervolgdebat

De Kamerleden hebben verschillende vragen gesteld aan De Groot en Bromet, die gaan ze in een vervolgdebat beantwoorden. Als bij de stemming het voorstel wordt aangenomen, moet ook de Eerste Kamer er nog mee instemmen. Als beide het geval is, is het de bedoeling dat bij de verkiezingen van 2023 alle zetels dus op die manier gekozen worden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin