De arealen van aubergine in Nederland en België zijn de laatste jaren toegenomen. In Spanje zijn tomatentelers vanwege het tomatenvirus ToBRFV omgeschakeld naar aubergine. Dat betekent veel meer concurrentie op de Europese markt.
Drie sortering Spaanse aubergines geveild
ZON veilt drie sorteringen van de normale Spaanse aubergines: 175-225 (Px); 225-300 (P) en 300-400 (M). In week 9 zijn de laatste normale Spaanse aubergines geveild. “We proberen altijd een kleine overlap te realiseren in de aanvoer van Spaans en Nederlands product, zodat er een goede overgang is. Onze klanten geven, indien het product van dezelfde kwaliteit is, dan toch de voorkeur aan Hollands product. Dus als de aanvoer hiervan toeneemt, stoppen we met het veilen van Spaanse aubergines.”
Voor de graffiti-aubergine loopt het veilen van importproduct iets langer door, zolang er nog geen aanvoer van lokale productie is. De prijzen van alle aubergines zijn in week 10 iets lager dan enkele weken geleden.
Voorzichtige seizoenstart
In België is de aanvoer van lokale productie van aubergines rond 1 maart begonnen. “Het seizoen is voorzichtig gestart, omdat het door de hoge energieprijzen is vertraagd”, zegt Bruno Vuerinckx van de Belgische veiling BelOrta. “Met de prijzen is het kommer en kwel. Half maart liggen de klokprijzen op 50 tot 60 cent per kilo. Dat is al zeer matig voor deze periode, maar zeker niet toereikend voor de hoge energiekosten.”
Volgens Vuerinckx komt er nog veel importproduct uit zuidelijke landen, vooral uit Spanje. “In verband met het tomatenvirus is de teelt van aubergine de meest interessante als vervanging van de tomatenteelt. Aubergineteelt is arbeidsvriendelijker dan die van tomaten. Hierdoor is het areaal aubergine in Spanje toegenomen, wat een groter volume oplevert. Bovendien telen de Spanjaarden langer door in het voorjaar. Hierdoor is er veel concurrentie voor het Belgische product.”
Ook in België en Nederland is het areaal aubergines de laatste jaren toegenomen. De plaatselijke groothandel schakelt snel over naar lokaal product. Vuerinckx: “Het aubergineverbruik neemt wel toe, maar niet alle productie is op te vangen. Voor de afzet hebben we export nodig. Dat wordt door zuidelijk product wordt gedwarsboomd.”
Meer consumptie aubergine nodig
Het volume is 36% lager dan vorig jaar. In week 9 is er 90 ton aubergines geveild. Vorig jaar was dat in dezelfde week 140 ton. De prijzen zijn al laag, maar vorig jaar niet veel hoger in deze periode.
“Als iedereen in Engeland, Duitsland en Scandinavische landen meer aubergines gaat consumeren en de import uit Spanje afneemt, mag je verwachten dat de prijs hoger wordt. Hopelijk gebeurt dat zo snel mogelijk.” Vuerinckx hoopt op mooi weer in het voorjaar, waardoor de Belgische en Nederlandse aubergineconsumptie toeneemt. Met een toenemende vraag stijgt de prijs.
Hij hoopt ook op een mooie zomer, want aubergine is een barbecuegroente. “Als we een zomer krijgen zoals afgelopen jaar, ziet het er niet goed uit.” In de horeca groeit het verbruik wel, omdat het steeds meer in gerechten wordt verwerkt. Aubergine is echter nog niet ingeburgerd in heel Europa.
In het najaar speelt Spanje opnieuw een belangrijke rol. “Spanje werkt met een verlate teelt, waardoor het land in het najaar vroeger met productie op de markt is. Hierdoor neemt de concurrentie toe”, zegt Vuerinckx.