Doorgaan naar artikel

Naktuinbouw: Meer bacterievuur, effect beperkt

Naktuinbouw moest twee keer zo vaak optreden tegen bacterievuur in 2021. Toch is dat niet ongewoon.

In 2021 werd 256 keer bacterievuur vastgesteld in zogenaamde bufferzones die vrij moeten blijven van de plantenziekte. Dat is belangrijk voor bedrijven die bijvoorbeeld fruitbomen kweken in die Nederlandse gebieden. Zij moeten aantoonbaar vrij zijn van bacterievuur en daarvoor bijvoorbeeld in een bufferzone telen.

Circa 20 procent van de vondsten bacterievuur was op kwekerijen, stelt Naktuinbouw in haar jaarverslag. De plantenziekte wordt ook wel perenvuur genoemd en wordt veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora.

Tijdig aangepakt

Dat Naktuinbouw een hoger aantal vondsten meldt, betekent niet dat zones niet meer bacterievuurvrij zijn. Daarvoor zijn de infecties tijdig aangepakt, laat Naktuinbouw weten. Wel zijn er nu meer percelen die dicht bij een uitbraak (binnen 500 meter) liggen. Bedrijven missen daarvoor een speciale status in het plantenpaspoort voor het plantmateriaal.

De toename in 2021 moet over een langere periode worden bezien. Het jaar 2020 kende uitzonderlijk weinig vondsten. De verspreiding van bacterievuur in 2021 ligt op een langjarig gemiddeld niveau, laat Naktuinbouw weten.

Bloeiomstandigheden

Fluctuaties hebben altijd te maken met de weeromstandigheden tijdens de bloei van waardplanten, stelt Naktuinbouw. “De bloeiperiode is gevaarlijk voor infectie, dan heb je de meeste kans. Als de omstandigheden goed zijn voor bacterievuurinfectie krijg je vaak een explosie van ‘het vuur’. Het is dus een natuurlijke oorzaak die hiervoor een groot deel debet aan is.”

Daarnaast is het aantal bufferzones uitgebreid, waardoor er meer monsters zijn genomen en als gevolg daarvan ook meer vondsten zijn gerapporteerd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin