Doorgaan naar artikel

‘Geen optimale start voor venkel’

Het bedrijf van Werner en Henry Louwerse in het Zeeuwse Serooskerke is geënt op de teelt van bloemkool en venkel. De broers telen jaarlijks 60 à 65 hectare bloemkool, te oogsten van half maart tot eind december. De venkelteelt beslaat zo’n 9 hectare. De oogst van venkel loopt van eind mei tot eind juli.

Inmiddels zit ongeveer een derde van de venkelplanten in de grond. “Op 5 maart hebben we de eerste venkel geplant”, vertelt Werner Louwerse half april. “Dat was een record; we hebben nog nooit vroeger in het jaar kunnen planten. Dat was vooral te danken aan het mooie droge weer.” Sindsdien gaan er iedere week 50 à 60.000 planten de grond in. “Eind mei moeten alle planten erin zitten. We begonnen met planten op lichtere zavelgrond en gaan later verder op een perceel met zwaardere klei met 30 tot 40% afslibbare delen.”

Standaard een voorteelt venkel

De venkel is geplant op percelen waar tot december bloemkool werd geoogst. “We hebben standaard een voorteelt venkel en een nateelt bloemkool”, geeft Louwerse aan. In februari werd 15 tot 20 ton champost per hectare uitgereden. Bij de eerste plantingen strooide de teler 200 kilo zuivere stikstof per hectare in de vorm van KAS. “Na verloop van tijd gaan we terug naar 170 à 180 kilo per hectare. Dan kijken we of we gedurende de teelt nog moeten bijbemesten.”

Onkruidbestrijding

De onkruidbestrijding is voor het planten uitgevoerd met 1,2 l Stomp en 0,15 l Centium per hectare. “Normaliter moeten we rond deze tijd dan al een keer schoffelen tegen onkruid, maar door de koude weken die achter ons liggen is de onkruiddruk nu vrij laag. En door de kou blijft de groei van de venkel ook nog wat achter.”

Risicospreiding

De eerste plantingen bestonden volledig uit Solaris, vanaf nu gaan ook de rassen Antares en Dragon de grond in. “In de zomermaanden is Solaris erg schotgevoelig, vandaar deze switch. Vooral Dragon is heel goed bestand tegen schot, maar wel erg gevoelig voor beschadigingen. Dat heeft Antares weer minder, ook doet dat ras het erg goed qua kilo’s. Door te kiezen voor verschillende rassen, creëren we een stukje risicospreiding.”

De Zeeuw had ook graag het Enza-ras Clodio (E68F.0118) geplant, waarmee hij vorig jaar goede resultaten behaalde. “De productie van dat ras was erg goed, alhoewel het wel gevoelig was voor Cercospora. Desondanks hadden we ’m graag geplant, maar helaas was er alleen naakt zaad en geen pillenzaad beschikbaar. De kieming op de tray was daardoor onvoldoende met ook nog te veel dubbele planten per pot.”

Vaker kiezen voor 5-centimeter perspotten

Het merendeel van de planten staat in 4-centimeter perspotten, die Louwerse plantte met een 4-rijige Baekelandt-plantmachine. “We hadden daarnaast een restpartijtje van de plantenkweker met 5-centimeter perspotten. Dat leverde een goed plantresultaat op; de plantmachine zette deze potten net wat mooier weg. Wellicht dat we in de toekomst vaker kiezen voor 5 centimeter-perspotten, hoewel hier een hoger prijskaartje aan hangt. Maar voor de eerste plantingen kan dit wel zinvol zijn, aangezien je dan met grotere planten begint en dus ook eerder kunt oogsten.”

Impact storm en regen

De venkel, die nu nog onder vliesdoek zit, had volgens Louwerse wel te lijden van de storm en regen in de afgelopen weken. “Bij diverse planten is het bovenste deel kapotgeslagen. Aan de zijkant van het doek zijn sommige planten helemaal in de grond geslagen, dat kost productie. Ook is de gewasontwikkeling minder uniform dan gewenst, maar die impact is niet heel groot, verwacht ik. Hoewel de start niet optimaal was, ben ik in totaliteit niet ontevreden. Over het algemeen staat het gewas er prima bij.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Werner Louwerse

Werner Louwerse in Serooskerke (Z.) teelt samen met zijn broer Henry jaarlijks 60 à 65 hectare bloemkool en 9 hectare venkel. De oogst van venkel loopt van eind mei tot eind juli.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin