Een groei van 261 hectare in 2022 naar 1.000 hectare in 2030. Agro Care stelt zelf dat doel omdat het uitdagend is, niet omdat investeerder NPM dat wil.
Agro Care haalde in 2021 een omzet van € 150 miljoen. Dat is in 25 jaar opgebouwd. Agro Care luistert het eigen vijfde lustrumjaar op met een prikkelend doel: 1.000 hectare in 2030 verspreid over meerdere Europese en Afrikaanse landen. Dat is iets minder dan het huidige areaal van de telersvereniging Harvest House waar het nu bij aangesloten is.
Toeval, zegt directeur Kees van Veen. Al zal de groei deels komen uit overname en fusies binnen de telersvereniging, maar ook daarbuiten. Overigens zal Agro Care ook in 2030 met die schaal dan nog lid zijn van Harvest House. “Met 1.000 hectare kun je het ook wel zelf, maar we denken met Harvest House verder mee te komen. We hebben een goed gevoel bij Harvest House en we zullen nooit paprika’s gaan telen. Die heb je ook nodig bij de afzet.”
Plannen op papier
In hoeverre is de groeidoelstelling realistisch? Van Veen noemt het een ‘uitdaging die de ondernemers zichzelf opleggen’. Van Veen: “Het is niet opgelegd door NPM Capital. We staan zelf achter de plannen. We hebben daarvoor plannen op papier. Als eerste is dat de bouw van twaalf keer 10 hectare kassen in Tunesië.”
Verder voorziet hij groei in Frankrijk en start van de teelt in Spanje, Engeland en Oost-Europa. Daarmee groeit de teelt buiten Nederland om aan de lokale vraag te voldoen, maar ook in lage kostenlanden in Oost-Europa. NPM Capital helpt bij het selecteren van die groeikansen, maar het zijn de ondernemers zelf die de kansen zoeken op de markt. Van Veen: “Wij weten best wel waar goede bedrijven zitten en hoe ze gerund worden.”
De rol van de investeerder moet daarin niet overschat worden. Van Veen: “NPM financiert die groei niet, NPM is aandeelhouder en geen bank. We gaan financieren via de banken waar we nu ook al financieren op basis van eigen vermogen opgebracht door de aandeelhouders. We staan er goed voor: 2020 was een minder jaar, maar 2021 is gewoon een goed jaar, doordat we enerzijds betere energiedeals hadden en betere tomatenprijzen.”
Doorbraak virusresistente rassen
Dat de groeidoelstelling prikkelend is, begrijpt Van Veen ook wel. “Met alle uitdagingen van energieprijzen en virussen. We hopen dit seizoen de eerste resistente rassen voor ToBRFV te planten. Ze staan nu in een proef. We hopen er veel ervaring mee op te doen en in week 18 grootschalig te planten in de besmette kassen.” Het gaat om rassen met volledige resistentie, maar of er genoeg planten zijn om de besmette kassen volledig te vullen, is nog te bezien.
Met de huidige 261 hectare is Agro Care misschien al de grootste tomatenteler van Europa. Marktleider is Agro Care niet. Dat is ook niet het doel. “We hebben de ambitie om te groeien omdat het leuk is en we het een uitdaging vinden. Het woord marktleiderschap vind ik een eng woord. Ik denk dat met 1.000 hectare we misschien nog maar 10% van het Europese areaal hebben.” Dat lijkt lager te liggen, omdat landen als Duitsland, Engeland, Polen, Nederland, Frankrijk en Zweden samen al 14.000 hectare ‘beschermde teelt’ registreren. Dat is nog zonder de grote landen Italië en Spanje.