WUR en Keygene melden doorbraak: gen ontdekt waarmee planten zaad kunnen maken zonder bevruchting. Dit maakt snellere veredeling mogelijk.
Ze noemen het de heilige graal in de plantenveredeling. Een gen dat ervoor zorgt dat in de vruchtbeginsels van planten embryo’s kunnen groeien zonder dat de bloemen bestoven zijn. Het zaad dat zo gevormd wordt, is dus genetisch identiek aan de moederplant. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en Keygene hebben het gen samen met collega’s uit Japan en Nieuw Zeeland ontdekt en erover gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics, meldt WUR.
‘Productie zaad goedkoper’
Ze verwachten dat de vondst de komende jaren kan leiden tot belangrijke vernieuwingen. Als planten met gewenste eigenschappen genetisch identiek zaad maken, kan innovatie sneller gaan, en wordt de productie van zulk zaad goedkoper, is de verwachting. De wetenschappelijke term voor de gevonden eigenschap is ‘apomixis’.
Het onderzoek is onder andere gedaan aan paardenbloemen, een van de 400 soorten die van nature apomixis vertonen en dus zonder bestuiving zaad kunnen produceren. De onderzoekers noemen sla en zonnebloemen als mogelijke gewassen waar de nieuwe vondst het eerst iets voor kan betekenen.