Doorgaan naar artikel

‘Langzame groei bladgewassen door donker weer’

“In een koude kas groeien de gewassen momenteel niet zo hard met donkere dagen en weinig zon”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

In een kas van 15.000 m2 worden het hele jaar verschillende bladgewassen geteeld. In de winterperiode zijn dat winterpostelein, selderij, peterselie, raapstelen en veldsla. In het voorjaar komt er in plaats van veldsla paksoi bij en ook gewone postelein.

De afgelopen jaren is steeds een gedeelte van de oppervlakte gestoomd. “Vorig jaar hebben we de laatste 5.000 m2 laten stomen. Daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje van 4 euro/m2 aan, maar het zorgt wel voor gezonde grond en geeft minder problemen met ziekten en plagen.”

Winterpostelein is ander product

Vanaf november zaait Buitendijk tot half februari elke 2 weken 700 m2 winterpostelein. “Winterpostelein is een ander product en andere plantenfamilie dan gewone postelein. Winterpostelein is niet geschikt om als groente te koken, maar meer voor in de salade en soep en voor het decoreren van gerechten”, vertelt de bladgewassenteler. Door de lockdown van de horeca is er wel minder afzet van winterpostelein. De teler zaait wel door, omdat hij ook niet weet wanneer de restaurants weer opengaan. De oppervlakte is wel de helft minder dan vorig jaar.

Door het donkere weer is het gewas enigszins gedrongen. “In de kas blijft het vochtig. Hierdoor heeft het gewas last van zwarte hartjes, die we met het oogsten er zoveel mogelijk uithalen. Wat betreft het weer hebben we ook liever een beetje vorst in de nacht en zon overdag.” Over het gewas ligt vliesdoek tegen de kou.

We overwegen om te stoppen met het telen van veldsla, omdat de prijzen te laag zijn ten opzichte van de kosten en er uit Frankrijk verpakte veldsla komt

Korte veldsla op rij gezaaid

“De korte veldsla zaaien we zelf met een oude eenrijige zaaimachine op 10 centimeter rijafstand. De winterpostelein zaaien we op 25 centimeter rijafstand, omdat dit gewas breder uitgroeit.” Buitendijk heeft nog 2 zaaisels (1.000 m2) veldsla van eind oktober staan. Het gewas staat er mooi op. Wanneer er vraag naar veldsla is, wordt het geoogst. “Met kerst was de vraag groot, zelfs meerdere bestellingen per dag. Toch overwegen we om te stoppen met het telen van veldsla, omdat de prijzen te laag zijn ten opzichte van de kosten en er uit Frankrijk verpakte veldsla komt. Wij hebben niet de mogelijkheid om het na de oogst te verpakken.”

In de teelt ziet de teler droge zoute plekken in de kasgrond terug. “Door ophoping van kunstmest komt er te veel zout in de grond, wat leidt tot een mindere groei van het gewas.”

In week 6 begint hier de teelt van paksoi met 6.000 planten.

Teelt van peterselie lastiger dan selderij

Vanaf week 32 tot en met 17 of 18 worden iedere week van zowel selderij als peterselie ieder 6.000 planten in aparte vakken gepoot. Door het donkere weer groeien deze gewassen niet hard. De gewassen blijven klein, maar de kleur van het product is goed.

Selderij is een wat makkelijkere teelt en groeit in de winter beter door

“In 1 vak staat peterselie weg te kwijnen, doordat ze bij het planten te veel wortels hadden. De planten in dat vak waren te groot toen ze van de plantenkweker kwamen. De wortels staken buiten de pot. Met deze plant is de start in de winter niet goed. Na het planten in de grond groeide deze peterselie niet goed weg.” Daarna heeft de bladgewassenteler kleinere planten ontvangen, die beter weggroeiden.

In de kas waarvan vorig jaar de grond nog is gestoomd, is minder wegval van peterselie dan in de grond die al een jaar eerder is gestoomd. Door het stomen heeft de teler ook nog geen bestrijding tegen luis hoeven uitvoeren. “Selderij is een wat makkelijkere teelt en groeit in de winter beter door.”

Peterselie is ook een product voor de restaurants. De afzet loopt daarom wat moeizamer door de lockdown in de horeca.

Hausse aan raapstelen voorkomen

Het hele jaar zaait de teler 700 m2 raapstelen. In de winter is dat om de 2 tot 3 weken; in de zomer iedere week. De raapstelen zijn dan na 3 weken oogstbaar. In de winter is de teeltduur 2,5 maand. Buitendijk: “Als we in deze periode ook iedere week zaaien, krijgen we in mei een hausse aan raapstelen. In de winter groeit het gewas nauwelijks. Het staat er een beetje zielig bij met een geel blaadje. In de zomer hebben we volop groen blad en kunnen we voor de voet op oogsten.”

Nieuw in het assortiment zijn boskroten. In week 2 is er 750 m2 boskroten gezaaid. “We doen dit omdat er vraag naar boskroten is. Na het zaaien hebben we het zaaisel afgedekt met vliesdoek tegen vorst en een half uur beregend met water uit het bassin.” De start van de oogst wordt afhankelijk van het weer half of eind mei verwacht. “We gaan dan dooroogsten en halen de grootste boskroten eruit, waarvan we er drie op een bosje doen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin