Doorgaan naar artikel

Royal Pride wil bouwen voor 440 arbeidsmigranten

De gemeenteraad van Hollands Kroon beslist op donderdagavond 27 januari over uitbreiding van huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein van Royal Pride in Middenmeer.

Het glastuinbouwbedrijf met nu 70 en over 2 jaar 100 hectare tomaten- en komkommerteelt wil de huidige vergunning voor het huisvesten van arbeidsmigrabnten uitbreiden van 200 naar 440 personen. Burgemeester en wethouders zijn al akkoord. Als de raad vanavond groen licht geeft, dan kan het bedrijf van Frank van Kleef en Koert en Bart van den Ende de plannen in verder detail gaan uitwerken.

Overleg met omwonenden

Van B&W kreeg Royal Pride al een lijstje met voorwaarden mee, waaronder een geregeld overleg met de omwonenden. Iets waar met name algemeen directeur Frank van Kleef lange ervaring mee heeft. Toen het bedrijf 15 jaar geleden van Brabant naar Agriport A7 verhuisde, was goed overleg met de nieuwe buren nog een nieuwigheid. Het wegnemen van zorgen over licht- en verkeersoverlast zorgde ervoor dat de bouw en ingebruikname van de kassen volgens planning konden verlopen.

Positief advies Agrarische Beoordelingscommissie

Op het bedrijf zijn anno 2022 dagelijks tot wel 500 medewerkers aan het werk. Dat kan door de uitbreiding van het kassenareaal groeien naar 750 mensen. De stichting Agrarische Beoordelingscommissie heeft al een positief advies gegeven. De huisvesting zou volgens deze landelijk werkende commissie kunnen worden beschouwd als een ondergeschikte functie van het agrarische bedrijf. Het gewenste aantal te huisvesten personen komt overeen met de arbeidsbehoefte, aldus de commissie, die in opdracht van overheden adviezen uitbrengt over het nut en de noodzaak van bouwplannen van boeren en tuinders. Adviezen die in 99% van de gevallen door de gemeente worden gevolgd, aldus een woordvoerder.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin