Er zijn te veel aanvragen voor cofinanciering van bestrijding van plantenziekten voor EU-budget.
De Europese Commissie heeft cofinanciering beschikbaar om lidstaten te helpen gevaarlijke uitbraken te bestrijden. Die fondsen zijn voor 2021 en 2022 overtekend. Het programma was juist uitgebreid om die bestrijding te cofinancieren, maar voor veel lidstaten zijn uitbraken als ToBRFV en Xylella kostbaar en omvangrijk.
Prioriteiten wijzigen
Het overtekenen van dat budget leidt tot discussie over de programma-uitgangspunten voor de jaren 2023 en 2024, blijkt uit notulen van de Europese Standing Committe for Plant Health. EU-lidstaten opperen een lagere vergoeding per aanvraag. Dat zou de inkomsten van de NVWA kunnen raken, die 11% van haar middelen besteedt aan plantgezondheid. Het is tevens mogelijk dat niet alle vijf prioriteiten even zwaar gaan gelden bij dat toekomstige Europese plantgezondheidsprogramma.
Hoge kosten bestrijding ToBRFV
Nederland is voorstander van het afschalen van de bestrijding van ToBRFV. De NVWA wil andere lidstaten overtuigen van een andere aanpak van het tomatenvirus ToBRFV. De quarantainestatus vraagt teveel mankracht en middelen van de plantgezondheidsdiensten. Bestrijding van het virus is lastig, stelt de NVWA.