“Vanaf week 6 zijn we het gewas aan het forceren, om zoveel mogelijk te produceren tegen het einde van de teelt. Met een mooi gewas heb je namelijk nog geen hoge productie. Daarom liever een minder sterk gewas dan een mindere productie ”, zegt teeltmanager Lynn Vermeiren van VW Tuinderijen in Loenhout.
Bij Portento (4,7 hectare) gaat in week 9 de kop uit de plant. Vanaf week 2 worden de trossen al op 6 vruchten gesnoeid om na het toppen een zo hoog mogelijke productie te hebben aan het einde van de teelt.
“We zijn in week 2 ook 2 uur minder gaan belichten. Normaal is dat van 00:00 tot 17:00 uur, maar nu doen we dat van 00.00 tot 15.00 uur. Dit doen we omdat de planten er al sterk op stonden. Voor de hoge gasprijs was het te sterk, waardoor we een keuze moesten maken tussen 17 uur per dag blijven belichten en de etmaaltemperatuur omhoog of minder belichten en de etmaaltemperatuur op hetzelfde niveau rond 19,5 tot 20 graden Celsius te houden. We hebben voor dit laatste gekozen.”
Minder uren belichten
Het gewas staat er goed op met een sterke kop. Door minder uren belichten met ledlampen ligt de productie zoals verwacht lager dan voorgaande jaren. Vermeiren: “We oogsten nu een kleine 1 kilo/m2 per week. Normaal is dat 1,5 kilo/m2. Het vruchtgewicht ligt rond de 100 gram. Dat mag nog wel omhoog en dat zal ook gebeuren door het toenemende licht van buiten en als de kop van de plant eruit is.”
De bevlieging door hommels, die eind december minder was, is door toenemende instraling weer beter en door meer uitgezette volken weer op een normaal peil
Meer Tuta-schade op vruchten
Door de toegenomen Tuta-druk is er wel wat schade op de vruchten. “Portento staat bekend om het ‘blotchy’ (vlekkerig) doorkleuren van de vruchten in de winter. Dit speelt ons dit jaar meer parten door een vegetatievere stand van het gewas. Daar komt nu de Tuta-schade bij.”
Tuta is bestreden door 3 keer te spuiten met het biologische middel NeemAzal. “Hierdoor heeft de Macrolophus een behoorlijke tik gehad, waardoor de ontwikkeling van deze natuurlijke vijand is gestopt. De populatie van Nesidiocoris is minder hard geraakt. Omdat ze veel schade in de kop van de plant en aan de trossen veroorzaaktem, hebben we wel 2 keer enkel de kop bespoten. Hierdoor bleef Nesidiocoris onderin het gewas onaangetast”, vertelt de teeltmanager.
De bevlieging door hommels, die eind december minder was, is door toenemende instraling weer beter en door meer uitgezette volken weer op een normaal peil.
Snellere uitgroei
Strabena (3,5 hectare) wordt in week 11 gekopt, omdat de uitgroeiduur van de trossen korter is dan bij Portento. “De trossen komen er sneller af aan het einde van de teelt.” Vanaf week 50 zijn de trossen in plaats van op 10 op 12 vruchten gesnoeid. Vanaf week 2 is dat van 12 naar 14 stuks gegaan. Ook hier wordt 2 uur minder belicht. De etmaaltemperatuur ligt rond 18 tot 18,5 graden Celsius.
Ondanks de huidige gasprijzen verloopt de belichte teelt redelijk goed. De plant staat er sterk op en de kwaliteit van de tomaten is goed. De mooie vruchten hebben een goede doorkleuring en de grofheid neemt toe. De productie ligt wel lager dan verwacht. Normaal hadden we een prognose gemaakt van een oogst tussen de 500 en 600 gram/m2 per week. Met de huidige problematiek zitten we rond de 350-400 gram/m2. Dat is duidelijk te laag.”
Achterstand gewaswerk ingelopen
In de periode rond kerst was er een tekort aan personeel om alle gewaswerkzaamheden uit te kunnen voeren. Vermeiren: “Toen zijn we achteropgeraakt met de gewaswerkzaamheden, zoals bladplukken en verwijderen van trossteeltjes. Maar sinds begin februari zijn we weer bij.”
De biologische gewasbescherming en bespuitingen zijn hetzelfde als bij Portento. Wel met het verschil dat daar wel iets meer Tuta-schade in de vruchten voorkwam.
Het is nog onduidelijk of het een korte onbelichte teelt tot het einde van het jaar wordt of dat de teelt wordt doorgetrokken naar een belichte teelt
Aanpassing teeltstrategie
“Toen we besloten hadden om in week 9 en 11 de kop uit de plant te halen, hebben we nog bekeken of een extra stengel aanhouden rendabel zou zijn met de hoge gasprijzen. We hebben toen een berekening gemaakt, waaruit bleek dat het beter was om op meer vruchten te snoeien dan er een extra stengel bij te maken. Dat kost meer gas vanwege meer uren belichten.”
In week 17 gaan de teelten eruit. De kassen worden dan leeggeruimd, schoongemaakt en ontsmet. In week 23 worden de nieuwe tomaten geplant. “Het is nog onduidelijk of het een korte onbelichte teelt tot het einde van het jaar wordt of dat de teelt wordt doorgetrokken naar een belichte teelt. Dat hangt af van het al of niet dalen van de gasprijs. We zien dat de tomatenteelt met alleen ledbelichting zonder Son-T naar omstandigheden goed loopt. Wel missen we op korte en koude dagen de warmte in de kop om de planten generatief te sturen”, besluit de teeltmanager.
Auteur: Harry Stijger