Veel meldingen van schade aan de kas door storm Eunice lijken klein. Arbeidskrapte en meer storm kan de schade echter verergeren.
De situatie is lastig bij veel telers, ook als de stormschade beperkt is. Dat blijkt uit de eerste signalen op maandag 21 februari. Bij een teler in Heerhugowaard zijn achttien ruiten gesneuveld in de kas. Zijn schadeherstelbedrijf meldt dat hij over twee weken aan de beurt is. “Die schadeherstelbedrijven hebben mensen tekort. Ons herstelbedrijf heeft 400 meldingen. Wij hebben tulpen staan en plannen een vervolgteelt over enkele weken. Als het niet te koud wordt en de kas op tijd gemaakt is, kan er een teelt achteraan. We stoken nu wel duur gas met open ruiten”, zegt kweker Theo Claver.
Kleine of grote schades?
In de kop van Noord-Holland ligt het grotere gebied Agriport A7. Bij Sweetpoint puntpaprika liggen er zeven ruiten uit, maar met de storm van vandaag kan dat nog oplopen, omdat de kas open ligt. “Ik moet de schade nog melden, maar ik ben benieuwd wat de kassenbouwers gaan doen. Gaan ze eerst de grote schademeldingen af of de kleine? Ik heb van de zeven ruiten er vijf bij elkaar. Ze zijn zo klaar hier”, zegt bedrijfsleider Gert-Jan Sluijmers. Pas als de storm van maandag 21 februari gaat liggen, kan de noodset erop.
Grotere schademeldingen zijn er ook in Middenmeer (N.-H.). In de Zuid-Hollandse plaatsen Tinte en Pijnacker hebben telers eveneens grotere schade gemeld, blijkt uit de rondgang. Dat is nog niet bevestigd door verzekeraars.
Niet zomaar iedereen in de kas
Westland Rampendienst is afgelopen weekend niet ingeroepen. De hulpdienst leidt een sluimerend bestaan, omdat bedrijven veelal zelf personeel inroepen voor opruimwerkzaamheden. Een woordvoerder van de dienst laat weten dat bij de meeste bedrijven de schade beperkt is met 10 tot 50 gesneuvelde ruiten. “Hier aan de Groeneweg zitten tomatentelers, die hebben uitzendbureaus en regelen personeel zelf. Ze willen niet dat andere mensen in hun kassen lopen in verband met virusdruk.
Tomatenteler Sjoerd van Adrichem in Westdorpe (Zld.) bleef vrij van schade. “Vandaag kunnen we wel gewoon werken. Vrijdag hebben we om 13.30 uur iedereen uit de kas gehaald en om 14.00 begon de wind echt aan te trekken tot meer dan 25 meter per seconde. Vanmiddag wordt wel harde wind voorspeld, maar ik verwacht niet zo erg als vrijdag.”
‘Tunnelbogen waren net luciferhoutjes’
David van Sprundel in Etten-Leur (N.-Br.) is een van de vele telers voor wie storm Dudley nog niet voorbij is. Van de tunnels over een vier weken geleden geplante verse aardbeiteelt is niets meer over. Dat geldt ook voor een deel van de tunnels over een normaalteelt.
Aanvankelijk probeerde de teler midden in de storm met het aanbrengen van verstevigingen nog zo veel mogelijk te redden, totdat ook dat te gevaarlijk werd. “Misschien kunnen we nog een tunnel herstellen. Wat betreft de verse teelt leggen we folie op de grond.”
Medeauteur: Joost Stallen
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/