“De consequentie van de hoge gasprijs is dat we de stooktemperatuur voor dag en nacht op 14 graden Celsius hebben ingesteld. De rest van de opwarming mag de zon doen”, zegt Bert Doelman in De Lier.
Op 4 februari is 4.500 vierkante meter met gele courgettes (Golden Glory) onder AC-folie geplant. Dit is een kwart van de bedrijfsoppervlakte. “In de eerste week van de teelt hadden we een weekgemiddelde van 15 graden, waarbij de temperatuur varieerde van 12 tot 25 graden. In de 8-meter kap staan 3 buizen open en 6 dicht. De buistemperatuur is begrensd op 50 graden. Omdat er met weinig buizen wordt verwarmd, kan de temperatuur ’s nachts wel eens terugzakken naar 12 graden.” De 15 graden is eigenlijk 2,5 graad te laag. Vorig jaar lag het weekgemiddelde op 17,5 graden. “Maar we gaan niet meer stoken, want van een dagprijs van 80 cent voor het gas word je niet vrolijk.”
CO2 doseren
Van de plantenkweker is een mooie plant met weinig transportschade. Doelman: “Het gewas staat er goed op. Overdag van 7:00 tot 15:00 uur doseren we 1.000 ppm CO2. Daarvoor brandt af en toe de ketel. De warmte slaan we op in de buffer om ’s nachts te gebruiken.”
In het begin van week 7 is de eerste druppelbeurt met 4 EC gegeven. Ook is de mat uitgedraineerd door een sneetje in de zak van de mat te maken. “We streven straks naar 20 procent drain.”
In week 8 zijn gele vangplaten opgehangen en roofmijt Transeius montdorensis tegen witte vlieg en trips uitgezet: 1 zakje per 7 planten.
Normaal verstoken we een kuub gas per week
AC-folie boven gewas
De afdeling waar de teelt is gestart, beschikt over een nieuw beweegbaar schermdoek. In de nacht is dat doek gesloten. Om energie te besparen, is er ook een vast AC-folie ingetrokken. Het is net boven de gewasdraden op 2,5 meter met knijpers bevestigd. Het energiescherm en AC-folie moeten een dubbele besparing opleveren.
“Normaal verstoken we een kuub gas per week”, zegt Doelman. “Nu hopen we dat met het AC-folie te halveren. Zoals het er nu uitziet, gaan we dat halen. Het is wel de vraag hoe de plant zich de komende maanden gaat houden. Het gewas krijgt nu minder licht en het is vochtiger onder het folie. In de eerste week was de RV 75%. Dat is wel goed, maar zegt nog weinig over de volgende weken. Het kan zijn dat de plant zwak blijft en we de teelt eerder moeten wisselen. Wellicht moeten we dit jaar naar drie teelten. Een courgetteplant is in ieder geval goedkoper dan een kuub gas.”
Eerste bloei
De teler is van plan om het AC-folie rond 1 maart eruit te halen en probeert het folie te bewaren tot volgend jaar. “Hopelijk ben ik niet te laat met het weghalen.” In week 7 zaten de eerste vruchtbeginsels al in het gewas. Na 3 weken na het planten is de eerste bloei. “Alle bloemen die eerder bloeien dan 25 februari, halen we eruit. Vanaf 25 februari gaan we de bloemen bestuiven met mannelijke bloemen, de we eventueel bij een collega-teler halen”, aldus Doelman.
Op 11 maart wordt 5.500 m2 met gele courgettes geplant en op 31 maart nog eens 5.000 m2. Tussendoor, op 17 maart, worden nog groene courgettes (ras Bengal) geplant.
Auteur: Harry Stijger