Het was vorige zomer, op 15 juli, dat de Maas overstroomde en zo een eind maakte aan de Chinese kool van Wim van den Eertwegh in Kessel. “De schade zou ruimhartig vergoed worden”, aldus de toen verantwoordelijke minister. De uitvoering ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
“Het schiet nog niet hard op”, aldus Van den Eertwegh zeven maanden later. “De taxaties beginnen nu eindelijk te lopen. Los dit nou eens praktisch op in plaats van bureaucratisch, nu zegt de ene ambtenaar iets toe en trekt een volgende het net zo vlot weer in”, heb ik tegen RVO gezegd. Het gaat Van den Eertwegh niet om de laatste euro, maar wel dat het een keer opgelost wordt.
Kwestie van maanden
“De teelt lag in een gebied dat werd aangemerkt als ‘rampgebied’. In 1993 en 1995 had het die status ook, toen vanwege overstromingen in de winter. De schadeafwikkeling was in die jaren een kwestie van een paar maanden. Corona heeft bewezen dat de overheid snel kan reageren, als ze dat echt wil; ondernemers met omzetschade konden hun bedrijfsgegevens indienen en binnen enkele weken hadden ze een tegemoetkoming ontvangen.”
Omzetcijfers groenten
Wat betreft de omvang van de schade die Van den Eertwegh en collega’s hebben opgelopen, is ook alles duidelijk: de arealen, welke gewassen het betreft, het schadepercentage. “Je zou zeggen dat er voor RVO geen redenen zijn om niet gewoon even door te pakken. Ik heb ze ook geadviseerd om voor de omzetcijfers gebruik te maken van de ‘Kwantitatieve Informatie’ (Kwin). Maar, nee, dat kan niet. In plaats daarvan gaan ze uit van de omzet in de laatste vijf jaar, van 2016 tot en met 2020 dus. Daar worden het slechte en beste jaar van geschrapt. In 2016 was het erg nat, 2017 was heel goed. Die tellen dus niet mee. 2018, 2019 en 2020 waren droog en gaven zeker geen topopbrengsten. Hoe krijg je goede omzetcijfers voor groenten boven water? Vaak voor verschillende afnemers, leveringen in binnen- en buitenland, met of zonder btw, met of zonder fust …, zoek dat maar eens uit.” Hij vervolgt: ” RVO mag een jaar over de schadeafwikkeling doen. Ik denk dat ze dat makkelijk gaan halen, maar dan moeten ze wel opschieten ….”
Planten in de kas
In week 8 wordt de eerste Chinese kool in een koude kas geplant. Een week later volgt de tweede planting, dan gebeurt een weekje niets en dan staat de eerste buitenteelt op de rol. Het ras onder glas is Manoko, plus een proefje met het ras Bruce van Wing Seed. “Die zou erg schottolerant zijn en ook nog aaltjestolerant.” In de kas stond vorig jaar ook Chinese kool. Die wordt na de oogst gefreesd, zodat de gewasresten kunnen verdrogen. Begin januari is er 100 millimeter water op gegaan, vervolgens is het een kwestie van laten opdrogen, spitten en planten. Het planten gaat in handwerk met tien planten per vierkante meter. “Geen verkeerd werk, want je zit binnen.”
Eerste planting buiten
De buitenteelt Chinese kool komt op een perceel dat vorig jaar was overstroomd. Dat water bleef zowat een week staan, daarna was de grond volledig dichtgeslagen. “Na het opdrogen hebben we die grond half augustus diep los gemaakt. Daarna is er een spoortje drijfmest op gegaan, en daarna groenbemester om de structuur weer fatsoenlijk te krijgen. Het gewas ontwikkelde goed, dat is in de winter met een schijveneg ingewerkt. Het moet nu nog geploegd worden, dan vlak leggen en planten. We beginnen weer met het ras Manoko.”
Auteur: Joost Stallen