Teler Corné Stouten in Oosterland (Zld.) is blij met het zonnige weer voor de komkommers.
“Dat was hard nodig na de donkere periode daarvoor”, zegt Stouten. Met mooi weer en koude nachten kan hij een generatieve plant wegzetten. “Dat werkt perfect.”
In week 8 is de komkommerteler gaan snijden, vijf weken na het planten. De komkommers worden licht gesneden, als 25’ers en 30’ers, mede ingegeven door de gunstige prijs. “We hopen een hoop komkommers te snijden. We hebben nu, begin week 9, dik vier komkommers per vierkante meter weg. Dat is best veel.”
Gewasdraad verhoogd
Bij de helft van de kas is de gewasdraad 20 centimeter omhooggehaald. Het daarmee beoogde uitstellen van de rankvorming is goed gelukt. Stouten: “De rank is een week naar achteren geschoven. Met 12 tot 13 vruchten zitten er nu vier komkommers meer aan de stam dan voorheen. Dat is fors.”
De ranken zijn inmiddels getopt. Het aanbod van scholieren tijdens de schoolvakantie wordt benut. Zij kunnen beginnen met alvast een blaadje uit het gewas weg te halen, zodat het goed open blijft.
AC-folie bewijst nut
Ondanks de mooie dagen ligt de extra AC-folie nog steeds in de kas. “Die ligt nog niet in de weg. Je ziet wel eens een vochtrandje, maar geen broeikoppen.” Op mooie dagen kan het 26 of 27 graden onder de folie worden. Het gewas kan dat echter hebben.
Grote overgangen vermijden
Het schermdoek gaat elke dag open, maar nooit voor 9.00 uur. “We zijn een iets andere teeltlijn gaan volgen, nadat we jarenlang veel Botrytis hebben gehad. Nu proberen we grote temperatuur-overgangen te vermijden. Met meetboxen boven het scherm laten we de temperatuur boven het doek eerst dichter bij de kastemperatuur komen, voordat we het opentrekken. De folie geeft daarbij een extra dempend effect.”
Die rustige veranderingen zijn ook in de stooklijn ingebracht. Pas vanaf 5.00 uur gaat de nachttemperatuur van 17 graden weer richting de 18 graden, die pas na zonsopgang bereikt wordt. “Door langzaam te vertrekken met de buizen, hoeft het scherm minder snel open.”
Naar het donker toe wordt bij het sluiten van het schermdoek gewerkt met een schermkier op buitentemperatuur. Zo gaat de teler heftige temperatuurovergangen tegen.
Er wordt rustig gestookt. Stouten: “Op mooie dagen, boven de 1.000 joules, gaan we naar 20 graden etmaaltemperatuur. Normaliter vind ik 19 graden al hoog genoeg. Het gewas moet nog lang mee, dus dat moet je een beetje sparen.”
Fors hoge EC
Rond 9.30 begint het watergeven. Om de 25 minuten mag op licht een beurt worden gegeven. “We zitten op 3,7 met de EC. Dat is best fors, maar het gewas vreet ook best flink. Om het gewas op kleur te houden, heb je die EC wel nodig”, zegt de komkommerteler.
Plaagbeheersing
Wat betreft plagen is het nog rustig. “Spint begint een beetje te komen, langs paden en gevels. Het zijn meer blaadjes waar spint te vinden is, dan dat er gesproken kan worden van haardplekken.” Stouten heeft al zakjes met californicus en phytoseiulus ingezet.
Eind week 9, begin week 10 gaat de teler een bespuiting uitvoeren tegen schimmels. “Misschien moeten we ook al iets doen tegen luis. Daar dubben we nog over.” Maart is daarvoor nog wel erg vroeg, maar de luisdruk laaghouden vindt Stouten belangrijk. Zo kan die niet ineens uit de hand lopen. Anderzijds is het aantal keren middelen inzetten per jaar beperkt, dus de teler wil het zeker niet onnodig doen.
Auteur: Peter Visser