Het kabinet gaat met de glastuinbouw en de banken werken aan een borgstellingsregeling voor telers die door de dure energie in problemen komen.
Dat is de voornaamste uitkomst van het topoverleg van de sector met de ministeries van Landbouw en Economische Zaken en Klimaat, dat op 8 maart plaatsvond. Haalbaarheid en een snelle opzet van zo’n borgstelling wordt door LNV, de sector en de banken onderzocht. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland noemt het een ‘reddingsboei om de glastuinbouw op korte termijn overeind te houden’. “Dat is momenteel onze grootste zorg.”
Toenemende schulden
Bom-Lemstra realiseert zich ook dat een borgstellingsregeling geen optimale situatie is. Bedrijven krijgen immers te maken met toenemende schulden. De regeling is bovendien alleen voorzien voor bedrijven met toekomstperspectief en die meegaan in de energietransitie. Met name minister Rob Jetten van Klimaat en Energie liet recent al weten het belang van de energietransitie door de oorlog in de Oekraïne alleen maar hoger in te schatten.
In april breder pakket maatregelen
Naast de mogelijke borgstelling presenteert het kabinet in april een concreet pakket maatregelen om de energiecrisis voor burgers en ondernemers draaglijker te maken. Dat pakket is gekoppeld aan het klimaatfonds van de regering. “Dat gaat de sector op termijn echt wel helpen, al moeten we daar wel bovenop zitten”, stelt Bom-Lemstra. “We nemen contact op met diverse bewindspersonen, waaronder staatssecretaris Van Rij, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, om hen te overtuigen van de acute noodzaak. Die urgentie is door de situatie in Oekraïne in sneltreinvaart verder toegenomen.”
Duurzame energie bereikbaarder maken
De belangrijke rol die de glastuinbouw kan en wil spelen in de klimaatplannen van de regering, werd tijdens het bestuurlijke overleg nogmaals benadrukt namens Glastuinbouw Nederland, Greenports Nederland en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Bom-Lemstra: “Telers kunnen de komende jaren steeds verder overschakelen naar duurzame energiebronnen. Maar dan moeten die alternatieven er wel zijn en door de overheid mogelijk worden gemaakt. Ik heb al eerder gezegd: klimaat en milieu zijn er vanwege de professionele, toekomstgerichte productiewijze absoluut niet bij gebaat als de productie van groente, bloemen en planten uit Nederland verdwijnt en elders in de wereld wordt opgepakt.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/