Tuinderszoon Piet Bukman was een leven lang bestuurder en politicus en schopte het tot landbouwminister en kamervoorzitter. Hij overleed woensdag 16 maart op 88-jarige leeftijd, heeft het CDA laten weten.
De als tuinderszoon in Delft geboren politicus wist hoe het toeging in de agrarische sector. Voordat hij in 1990 Gerrit Braks opvolgde als landbouwminister in Kabinet Lubbers III, had hij al een lange carrière achter zich. Die begon toen hij in 1961 bij de Christelijke Boeren- en Tuindersbond als 27-jarige werd aangesteld als agrarisch sociaal voorlichter.
Als secretaris van de CBTB was hij achter de schermen aanwezig bij het grote boerenprotest in het Utrechtse stadion Galgewaard (1974). Later werd hij voorzitter van de CBTB en werd hij ook voorzitter van het Landbouwschap. Hij was de eerste voorzitter van het CDA.
Opvolger van Gerrit Braks
Dat Bukman in 1990 minister van landbouw werd, was niet zijn eigen verdienste. De ministerspost was vacant geraakt nadat Gerrit Braks als gevolg van de vis-affaire gedwongen was zijn biezen te pakken. Bukman, die al eerder had staan trappelen om de ministerspost op landbouw in te nemen, promoveerde van staatssecretaris voor handel naar minister van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij. Hij bleef dat tot Jozias van Aartsen hem in 1994 opvolgde.
Amicebriefje
Dat had alles te maken met de vernietigende verkiezingsnederlaag van zijn CDA. En die nederlaag had weer had voor een deel te maken met het beruchte amice-briefje ( zo genoemd vanwege de aanhef in correspondentie van de ene naar de andere minister) van minister Bukman aan zijn CDA-collega minister Koos Andriessen op Economische Zaken. Daarin bepleitte hij een verlaging van de gasprijs voor de glastuinders. Die zaten ssamen met de rest van de tuinbouw op dat moment in de diepe afzetcrisis zaten die tot de vorming van fusieveiling The Greenery zou leiden.
Paarse kabinetten
Veroordeeld tot de oppositie tijdens de paarse kabinetten van Wim Kok werd Bukman eerst lid en later voorzitter van de Tweede Kamer. Hij bleef tot op hoge leeftijd zijn opvolgers in de gaten houden. Hij maakte zich zorgen over het uiteenvallen van het OVO-drieluik: onderwijs, voorlichting en onderzoek. Het uiteenvallen van dat pakket zou, voorspelde Bukman in 1996, een ramp zijn voor de agrarische sector.
Bukman was 62 jaar getrouwd met zijn vorig jaar overleden echtgenote. Hij had zeven kinderen, van wie twee geadopteerd.